Orbán: A nemzetállamokban gondolkodó britek uniós kilépése után a szuverenitás képviselete a közép-európaikra maradt

belföld
március 21., 07:02

„Régen nem láttam ilyen jó alkalmat arra, hogy a nemzeti konzervatív, szuverenista és keresztény alapokon álló erők az Európai Unióban meghatározóvá váljanak” – ez Orbán Viktor száját hagyta el Brüsszelben, a Polgári Magyarországért Alapítvány Hunyadi János-díjának átadásán, szerdán.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az MTI beszámolója szerint Orbán azt mondta, „a liberálisokkal folytatott vitában nem a Soros György-féle birodalom és nem a brüsszeli bürokraták, hanem a nemzetek fognak győzni”, de azt is sikerült kimondani, hogy „a nyílt társadalom eszménye nem vert gyökeret Közép-Európában”.

„El fogjuk őket küldeni oda, ahova valók, a történelem szemétdombjára, ahogy a kommunistákat is elzavartuk.” A Fidesz pártalapítványának első alkalommal adományozott Hunyadi János-díját egyébként Ryszard Legutko professzor, lengyel EP-képviselő kapta. Orbán azt mondta róla, hogy „az Európai Unió működésének vizsgálatakor felfedezte a politikai egyeduralomra való törekvés kritikus jegyeit”, illetve „beazonosította, hogy a progresszív liberálisok ellenségesek minden másképpen gondolkodóval szemben”.

Orbán szerint Ryszard Legutko „rámutatott, hogy olyanokká váltak, mint a kommunisták, és valódi veszélyt jelentenek a szabadságra, mert a saját utópikus lázálmaikat próbálják megvalósítani”.

A magyar miniszterelnök ezek után arról beszélt, hogy „az Európai Unióban a progresszív liberálisokat nem érdekli az európai ember. Őket csak a saját eszméjük érdeklik. Ha az eszmék megvalósításának az az ára, hogy le kell építeni az európai ipart és a mezőgazdaságot, megteszik. Ha pedig az, hogy illegális migrációval eltörlik Európa kulturális múltját, akkor azt is meg fogják tenni”.

Ezután mondta azt, hogy „a liberálisokkal folytatott vitában nem a Soros György-féle birodalom, és nem a brüsszeli bürokraták, hanem a nemzetek fognak győzni”, majd végül azt is, hogy „a nemzetállamokban gondolkodó britek uniós kilépét követően a szuverenitás képviselete a Közép-Európaikra maradt”.