Lánczi Tamás: Aki fél a Szuverenitásvédelmi Hivataltól, az nem érti a demokrácia lényegét

belföld
március 24., 07:02

„A hazaárulás egyszerre erkölcsi, jogi fogalom, ugyanakkor büntetőjogi kategória is, ezek pedig gyakran összemosódnak a köznyelvben – mondta Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az MTI tudósítása szerint.

Lánczi Tamás, az MTVA online részlegének igazgatója
photo_camera Lánczi Tamás, az MTVA online részlegének igazgatója Fotó: Kristóf Balázs

Lánczi szerint a problémát az okozza, hogy „nem tudjuk, hogy ennek a büntetőjogi kategóriának mi a tartalma, ugyanis a jogalkotó nagyon szűkszavúan fogalmaz”, és maga a kategória sosem lett kipróbálva a rendszerváltás után.

Beszélt az általa vezetett Szuverenitásvédelmi Hivatalról is, ahol „a demokratikus párbeszédet akarják elmélyíteni, elemzéseket készítenek, vizsgálnak és feltárnak, a vizsgálati eredményeket pedig jelentésben teszik közzé”. A következő időszakban kiemelten fogják figyelni az európai parlamenti és önkormányzati választásokat, okulva 2022-ből, amikor is „rejtett módon, ügyeskedve, a magyar pártfinanszírozási szabályokat kijátszva, külföldről milliárd forintokkal próbálták meg befolyásolni a magyar választást”.

A feltérképezésre a szabad információszerzés joga illeti meg a hivatalt az állami szervektől, illetve magánszemélyektől, magánszervezetektől is bekérhetnek adatokat vizsgálatra, elemzésre, mondta. Ennek alapján tehetnek megállapításokat, amiket az érintettek tudomására hoznak, akik észrevételt tehetnek, és a hivatal ezek után hozza nyilvánosságra a jelentését.„Ha valaki ettől fél vagy azt gondolja, hogy ez veszélyt jelent a demokráciára, akkor az a demokráciának a lényegét nem érti”.Azt mondta, a jogi értelemben február elsején létrejött Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása jelenleg is zajlik, és abban bízik, június-július körülre befejeződik a hivatalépítés.