Meghalt a Derrick-sorozat Harry nyomozója, Fritz Wepper

kult
március 25., 12:38

Nyolcvankét éves korában hétfőn meghalt Fritz Wepper német színész, akinek legismertebb szerepe a Derrick sorozat Harry Klein nyomozója volt. Wepper huszonöt éven, 281 epizódon át játszotta a sorozatban a Horst Tappert alakította Stephen Derrick főfelügyelő lojális segítőjét. A német Bild lapnak a színész felesége azt nyilatkozta, hogy Wepper békésen elaludt. Az utolsó napjait egy bajorországi hospice-házban töltötte.

Horst Tapper (Derrick) és Fritz Wepper (Harry) egy 1998-es fotón
photo_camera Horst Tapper (Derrick) és Fritz Wepper (Harry) egy 1998-es fotón Fotó: VOLKER DORNBERGER/dpa Picture-Alliance via AFP

Fritz Wepper 1941-ben született, már gyerekkorában színészkedett. Első ismert szerepét 1959-ben játszotta a Die Brücke (A híd) című, a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat elnyert német filmben. 1972-ben ő alakította Fritz Wendelt, a magát kereszténynek kiadó zsidót a Kabaré Oscar-díjas filmváltozatában, Liza Minnelli és Marisa Berenson oldalán.

A Derrick sorozatot 1973-tól 1998-ig forgatták, az első adást 1974-ben vetítették. Végig ők ketten játszották Tapperttel a két főszerepet (egykori színésztársa 2008 decemberében halt meg). Érdekesség, hogy a Derrick előtt egy Der Kommissar (A felügyelő) című tévésorozatban ugyanilyen karaktert játszott, ezt a sorozatot 1969-1976 között vetítették, Wepper 1974-ben hagyta ott a Derrickért.