A WikiLeaks-alapító Assange ideiglenes haladékot kapott a kitoloncolási perében

külföld
március 26., 10:58

Julian Assange fellebbezhet az Egyesült Államoknak való kiadatása ellen, döntött a brit legfelsőbb bíróság kedden. Az NBC News azt írja: Assange az Egyesült Államokban több mint egy tucat kémkedési váddal néz szembe, és több mint egy évtizede küzd a kiadatás ellen, amiből hét évet önkéntes száműzetésben töltött Ecuador londoni nagykövetségén. Az utóbbi öt évet pedig a brit főváros külvárosában lévő, szigorúan őrzött Belmarsh börtönben tölti.

Az amerikai ügyészek szerint Assange életeket veszélyeztetett, amikor segített az amerikai hadsereg hírszerzési elemzőjének, Chelsea Manningnek diplomáciai táviratokat és katonai aktákat közzétenni. A Wikileaks által a titkosított dokumentumok közzététele miatt 17 kémkedés és egy számítógépes visszaélés vádjával emeltek vádat ellene. Assange ügyvédei azzal érveltek, hogy rendszeres újságírói gyakorlatot folytatott a titkos információk megszerzésében és közzétételében, és a vádemelés politikai indíttatású megtorlás.

A honlapon 2010-ben tették közzé a Manning által rendelkezésre bocsátott titkos videót. A három évvel korábban felvett felvételen egy amerikai katonai helikopter látható, amint Irak fővárosában, Bagdadban civileket, köztük a Reuters két újságíróját gyilkolja meg. Amikor egy furgon érkezett a sebesültekért, azt is lelőtték. Több mint 10 ember halt meg. Manninget 2013-ban hadbíróságon kémkedés és más vádak miatt ítélték el, amiért titkos katonai aktákat szivárogtatott ki a WikiLeaksnek. 35 év börtönbüntetésre ítélték, de 2017-ben szabadult, miután Barack Obama elnök enyhítette büntetését.

Assange ügyvédei szerint akár 175 év börtönbüntetésre is számíthat, ha elítélik, bár az amerikai hatóságok szerint az ítélet valószínűleg ennél jóval rövidebb lesz. Felesége, Stella Assange, akit 2022-ben vett feleségül a börtönben, szintén azt mondta a múlt hónapban, hogy férje egészsége megromlott a fogság évei alatt. „Ha kiadják, meg fog halni” – mondta a londoni Királyi Bíróság előtt kedden összegyűlt tömegnek.