Alkalmanként 15 ezer forintért végzett ultrahang-vizsgálatokat, két év felfüggesztett börtönt kapott

belföld
március 26., 05:09

A Zalaegerszegi Törvényszék első fokon két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 10 millió forint pénzbüntetésre ítélte és öt évre eltiltotta az orvosi foglalkozástól azt a zalai szülész-nőgyógyász főorvost, aki pénzt kért egyébként ingyenes ultrahangos vizsgálatok elvégzéséért.

A főorvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondták ki bűnösnek. Az asszisztenst mint bűnsegédet a bíróság egy év, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A vádirat szerint a szülész-nőgyógyász alkalmanként 15 ezer forintért végzett egyébként ingyenes ultrahangos vizsgálatot egy Zala megyei kórházban, amikor a magánpraxisában is kezelt betegeit vizsgálta. Az ügyészség a főorvosra letöltendő börtönbüntetést kért.

Az ítélet ellen mindenki fellebbezett, a vádlott és védője enyhítésért, a pénzbüntetés mérsékléséért, és kizárólag a szülész-nőgyógyász szakorvoslástól eltiltásért, míg az ügyész mindkét vádlott terhére eltérő minősítésért, a főorvos esetében súlyosításért.