Hadházy az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult a 104 milliárd forintba kerülő gondosórák miatt

belföld
március 26., 08:28

A kormánypropaganda állításain túl semmilyen, még a legalapvetőbb információk sem derülnek ki a Gondosóra program részleteiről, írja a Népszava. Az uniós támogatásból finanszírozott, 104 milliárd forintos projektről Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó szokott rendszeresen sikerjelentéseket kiadni, így például arról, hogy már „csaknem” 600 ezren regisztráltak a programba, és hogy a szolgáltatás hány ezer életet mentett meg (március közepéig hétezret, mostanra „több mint tízezret”).

A Népszava szerette volna megtudni, hogy konkrétan milyen életveszélyes helyzeteket oldottak meg, hogy hol van a „száz főt alkalmazó diszpécserközpont”, és mennyibe kerül egy óra. Válasz semmire nem érkezett.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő is aggályosnak tartja a programot, ezért az uniós források jogszerű felhasználását ellenőrző Integritás Hatóságtól, illetve az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) kérte az uniós pénz felhasználásának ellenőrzését és vizsgálatát. Szerinte aggasztó, hogy a Gondosóra alkalmas arra, hogy a helymeghatározás segítségével akár a választás napján megfigyelje az idős embereket. Emellett „a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is felmerül a programmal kapcsolatban”, mondta a politikus.