Izrael lemondta a washingtoni találkozót, mert az USA nem vétózta meg az ENSZ gázai tűzszünetről szóló határozatát

külföld
március 26., 06:32

Az Egyesült Államok hétfőn tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatát illetően, mely azonnali tűzszünetre szólított fel a ramadán hónap hátralévő két részében, és minden túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását kérte. Az USA tartózkodása mellett a tanács további 14 tagja elfogadta a határozatot – írja a BBC.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tanács ülésének kezdetén jelezte már, hogy amennyiben az Egyesült Államok nem vétózik, akkor lemondja a Washingtonba tervezett izraeli delegáció útját. Az izraeli elnök azt kifogásolta, hogy a tűzszünetet nem teszi függővé a határozat a túszok szabadon bocsátásától. Izrael szerint a Hamasz és szövetségesei még mindig mintegy 130 túszt tartanak fogva Gázában, köztük 33 halott is van.

Netanjahu hivatala közleményében úgy fogalmazott: "Az állásfoglalás reményt ad a Hamásznak, hogy nemzetközi nyomásra Izrael kénytelen lesz elfogadni a tűzszünetet a túszaink szabadon bocsátása nélkül, ezzel ártva a háborús, valamint a túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseknek". Hozzátették, hogy az Egyesült Államok álláspontjában bekövetkezett változás fényében az izraeli delegáció e hétre tervezett amerikai látogatása nem fog megvalósulni. Az Egyesült Államok a konfliktus kezdete óta ugyanis vétójogával blokkolta az ENSZ BT harcok megszüntetését vagy tűzszünetet követelő határozatait.

Az izraeli döntést az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby kiábrándítónak nevezte, és megismételte a korábbi amerikai véleményt, miszerint nagy hiba lenne egy jelentős szárazföldi offenzíva Rafahban.