Orbán Balázs: A kormány akár jogi úton is elégtételt venne a Spar-ügyben

gazdaság
március 26., 09:56

Visszautasítják a Spar vezetőjének vádjait, emellett a kormány „vizsgálja a jogi úton történő elégtétel lehetőségeit” – reagált Facebook-posztban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az osztrák Spar-vezér Hans K. Reisch március közepi nyilatkozatára. Március 15-én a Lebensmittel Zeitung című élelmiszer-ipari szaklap írt arról, hogy a Spar átszervezi a működését és kivonja az eszközeit Magyarországról, mert „meg akarja védeni vagyonát Orbán Viktor magyar miniszterelnök karmaitól”.

„Alapvetően a [magyar] kormány egy részvénycsomag révén akarja tulajdonba venni a vállalatunkat” – mondta Hans Reisch, a Spar vezérigazgatója az élelmiszeripari lapnak. Az LZ arról is, hogy „ez nem egyedi eset. Még júniusban az EU Parlamentje kijelentette, hogy »mélyen aggódik« amiatt, hogy egyre több vállalat kerül magyar oligarchák kezébe. A külföldi vállalatok egyre gyakrabban panaszkodnak a magyar hatóságok tömeges törvénysértéseire és megfélemlítési kísérleteire, és egyre nagyobb a nyomás a külföldi kereskedőkön”.

A kiskereskedelmi csoport két részre osztotta magyarországi üzletágát: kivonta Magyarországról a földterületekre és épületekre, a nagykereskedelemre és a logisztikára vonatkozó jogokat, és azokat a Svájcban működő Aspiag Management AG nevű cégéhez telepítette. „Eszközeinket és ingatlanjainkat átadtuk az Aspiag leányvállalatunknak. Mert tudjuk, hogy Orbán Viktor nem akar Svájcba jutni, és megnehezíteni a hozzáférést” – indokolta a lapnak Reisch. Az operatív szupermarket-üzletág pedig mostantól az anyaországhoz, Ausztriához tartozik, ennek eredményeként az üzletág részesül a csoportos adózás előnyeiből, amivel Reisch szerint évente 10 millió eurót takarít meg.

Orbán Balázs mostani posztja szerint „a magyar gazdaság külföldiek előtti hitelességére vonatkozó félelmek alaptalanok”. Arról is ír – kissé különös okfejtéssel –, hogy „a kormány a kis- és közepes, magyar tulajdonú vállalkozások támogatását prioritásként kezeli”, illetve ezzel párhuzamosan „a kiskereskedelmi üzletágban levő magyar és külföldi vállalkozásoknak egyenlő jogi feltételeknek kell megfelelniük”. Megismételte, amit korábban Nagy Márton is mondott egy rabiátus hangulatú kiszólásban: vannak nyereséges és veszteséges láncok, de a rossz üzletpolitikai döntésekről nem a kormány tehet. Hogy valójában az egész kiskereskedelmi szektort milyen súlyosan érintette a 2022-es év, benne a kormány által előírt ársapkák, arról itt írtunk bővebben.