A szicíliai és a nápolyi maffiára is kiterjesztik a gyerekek kiemelésére irányuló programot

külföld
március 27., 06:03

A szicíliai és nápolyi szervezett bűnözői csoportokra is kiterjesztik azt a programot, amelynek célja, hogy a maffiacsaládban felnőtt gyerekek ne lépjenek szüleik nyomdokába, jelentette be az olasz igazságügyi minisztérium.

A program 2012-ben indult, de akkor még csak Olaszország legnagyobb bűnszervezetétől, a 'Ndrangheta-tól próbálták megóvni a gyerekeket. A programnak a gyerekek megóvásán túl az is a célja, hogy megtörje azt a családi hűséget, ami miatt generációról generációra száll a bűnözői életforma. 2012 óta körülbelül 150 gyermeket helyeztek nevelőcsaládokhoz vagy közösségekbe országszerte titkos helyeken. Több esetben az anyák is követték gyermekeiket, akik aztán hajlandók voltak információt adni a maffia vezetőiről az olasz hatóságoknak.

Az igazságügyi miniszter szerint a program kiterjesztése történelmi pillanat a maffia elleni harcban. Chiara Colosimo, az olasz parlament maffiaellenes bizottságának vezetője elmondta: „Vannak gyerekek, akiket már nyolcévesen megtanítanak lőni. Vannak gyerekek, akik nyolcévesen már crackkel kereskednek”. (Guardian)