Tüsszögőrohamot kapott a diszpécser, meghalt egy ember a metróban

belföld
március 27., 14:39

Nagyon sajnálják a történteket, ennyit mondott az utolsó szó jogán mindkét vádlott azon a szerdai előkészítő ülésen, amelyen egy három évvel ezelőtti halálos metrógázolás felelőseiről döntött a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Egyikük 57 éves, alacsonyabb termetű, halk szavú férfi, másikuk lila haját lófarokba kötve viselő, negyvenes nő, csinos fekete blézerben. Utóbbi diszpécser volt, előbbi metróvezető, amikor a baleset 2021. január 9-én, két perccel délután két óra előtt bekövetkezett a kettes metró vonalán, a Pillangó utcai megállónál.

A vádirat szerint a következő történt: az erősen ittas állapotban lévő áldozat kiszállt a Stadionok felől érkező metró első kocsijából, és amikor a szerelvény ajtói záródni kezdtek, megtántorodott, majd a jármű mellé, a peron biztonsági sávjának a szélére esett, a jobb karja ekkor beszorult a peron és a szerelvény közé. A vezető nem vette észre őt, a vád szerint a figyelmetlensége miatt. Az ügyészség szerint a vezetőnek a panorámatükröt és a visszapillantó kamera monitorképét figyelnie kellett volna, és ha így tett volna, időben észrevehette volna a veszélyben lévő embert. Nem így történt.

A metró elindult az Örs vezér tere felé, és magával vonszolta a peronon az áldozatot, aki a végén a sínre esett, ott a szerelvény áthajtott a testén. A helyszínen meghalt.

Az állomási diszpécser feladata volt, hogy felügyelje az utasok biztonságos ki- és beszállását. A vádiratban az áll, hogy ő közvetlenül a szerelvény megállása előtt tüsszögni kezdett, emiatt nem volt képes az előtte lévő monitorképek ellenőrzésére. A vád kitér arra, hogy létezik egy peronvészkapcsoló, ami megakadályozta volna, hogy a diszpécser által felügyelni nem tudott időben a jármű elinduljon, ehhez egy kart kellett volna elfordítani és egy gombot megnyomni, de a vádlott ezt elmulasztotta. A tüsszögés elmúltával se a monitorokra figyelt, hanem elfordult, hogy a táskájából zsebkendőt vegyen elő.

Az ügyészség vasúti közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat a két ember ellen.

Ritkán fordul elő a bíróságon, hogy szinte minden megszólalás az enyhítő körülményekkel foglalkozzon, de ebben az esetben ez történt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.