Megszavazta a hajviselet alapján történő diszkriminációt tiltó törvényjavaslatot a francia parlament alsóháza

külföld
március 28., 16:08

A francia parlament alsóháza megszavazta azt a törvényjavaslatot, ami betiltaná a hajviselet alapján történő diszkriminációt a munkahelyeken. A jogszabály a hajviselet minden elemét védi, így a hosszát, színét és stílusát is.

A törvényjavaslatot 44 képviselő támogatta, ketten pedig ellene szavaztak. Hatályba lépéséhez azonban a szenátus jóváhagyására is szükség lesz. Mivel a felsőházban a jobboldali képviselők vannak többségben, bizonytalan a jogszabály sorsa.

Olivier Serva, a törvényjavaslat egyik támogatója azt mondta, a fekete, afrikai stílusú hajú nőknek rendszeresen azt tanácsolják Franciaországban, hogy változtassák meg hajviseletüket az állásinterjúik előtt.

A francia focista, Christopher Nkunku frizurája
photo_camera A francia focista, Christopher Nkunku frizurája Fotó: FIRO SPORTPHOTO/RALF IBING/dpa Picture-Alliance via AFP

Az Air France légitársaság egyik fekete munkavállalója 2022-ben, 10 év után nyert pert munkáltatója ellen. A jogerős ítélet kimondta, hogy befont hajjal is dolgozhat.

A törvényjavaslat kritikusai feleslegesnek tartják a jogszabályt, mert a kinézet alapján történő diszkrimináció már tiltott Franciaországban.

(via The Guardian)