Negyven éve nem látott a Balaton ilyet, átadták a Bahart négy új hajóját

gazdaság
március 28., 15:40

„A Bahart állami támogatással, 5,7 milliárd forintból megvásárolt négy új hajója 40 éve nem látott fejlesztés, újabb lendületet ad a balatoni turizmusnak” - mondta a nemzetgazdasági miniszter a 178. balatoni hajózási szezont megnyitó és a négy új hajót átadó csütörtöki ünnepségen. Nagy Márton szerint

„a talpra állás után a gazdaságban és a turizmusban is az idei az újraindítás éve, amelyben 2-3 százalékos GDP-növekedés lesz elérhető.”

Hozzátette: ha minden jól megy, akkor „jövőre vissza tud állni az ország a 4-5 százalékos GDP-növekedésre, ami benne van a magyar gazdaság potenciáljában.” Nagy szerint ebben kulcsfontosságú szerepe van a turizmusnak, amely több mint 10 százalékát adja az ország GDP-jének, közvetve és közvetlenül 400 ezer embernek, családnak biztosít megélhetést.

photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A Bahart négy új hajója tavaly júniusban érkezett a Balatonra, a szállítás miatt részlegesen visszabontott állapotban. A 11 méter széles és 35, illetve 45 méter hosszú járművek miatt ki kellett nyitni a Sió-csatornát, ami miatt 6,5 centit csökkent a tó vízszintje.

Kiemelt videóink