Bíróság mondta ki, hogy a Joe Bident választási csalással vádoló georgiai republikánus pártalelnök kilencszer szavazott illegálisan

külföld
március 29., 17:39

Egy georgiai republikánus tisztségviselőről kimondta a bíró, hogy kilencszer szavazott illegálisan, még akkor is, amikor Donald Trump volt elnök hamis állításait hangoztatta arról, hogy a 2020-as választást a demokraták elcsalták.

A Georgia állambeli Republikánus Párt első alelnökét, Brian K. Pritchardot 5000 dolláros bírságra ítélték, amiért úgy regisztrált a szavazásra és szavazott, hogy közben bűncselekmény miatt kiszabott büntetését töltötte.

Lisa Boggs közigazgatási bíró szerdán 25 oldalas ítéletében hagyta helyben az állami választási bizottság megállapításait: Pritchard kilenc alkalommal szavazott törvénytelenül, miközben csaknem három évtizedre visszamenőleg elkövetett bűncselekmények miatt meghosszabbított próbaidő alatt volt.

Miután 1996-ban Pennsylvaniában eredetileg hamisításért ítélték el, 3 éves próbaidejét háromszor is visszavonták: amikor 1999-ben Georgiába költözött, valamint 2002-ben és 2004-ben, amikor a bíró újból 7 év próbaidőre ítélte, ami azt jelenti, hogy Pritchard 2011-ig nem szavazhatott az államban.

Ehhez képest Pritchard 2008-ban kitöltött egy választói regisztrációs űrlapot a Gilmer megyei választási bizottságnál. Aláírt egy nyilatkozatot is, amiben azt állította, hogy nem tölti erkölcstelen bűncselekmény miatt kiszabott büntetését. 2008-ban négy szavazatot adott le az előválasztásokon és az általános választásokon, valamint a második fordulóba. Két évvel később, 2010-ben öt szavazatot adott le az előválasztásokon, az általános és az időközi választásokon.

Pritchard, a konzervatív rádiós műsorvezető azt vallotta, hogy nem tudott semmiről, ami megakadályozta volna abban, hogy regisztráltassa magát a szavazásra, amikor aláírta a kérelmet, hozzátéve, hogy nem gondolta, hogy 3 év maradt a próbaidejéből – derül ki a bírósági iratokból.

„A bizonyítékok összességének gondos mérlegelése után a bíróság nem találja hitelesnek vagy meggyőzőnek az alperes magyarázatát. Legalábbis, még ha a Bíróság el is fogadja, hogy nem tudott a bűncselekményekre kiszabott büntetéseiről, a Bíróság előtt lévő feljegyzések azt mutatják, hogy tudnia kellett volna” – írta Boggs.

Pritchard egy kérdőívben, amit akkor töltött ki, amikor 2023-ban az első alelnöki posztért indult, azt írta, megpróbálná „kihasználni az alulról jövő konzervatív mozgalom befolyását a választások integritásának javítása érdekében”. Mielőtt elfoglalta volna a posztját, elvesztett egy időközi választást az állami képviselőházban.

Brian K. Pritchard
photo_camera Brian K. Pritchard Fotó: Brian K. Prichard/Youtube

Pritchard 2022 áprilisában megosztotta kételyeit azzal kapcsolatban, hogy Joe Biden elnök legitim módon nyerte meg a 2020-as választásokat. „A gombon az áll, hogy »ellopták«” – mondta, miközben jobboldali műsorának egyik adásában a mikrofonján lévő gombra mutatott. „Ezt tették velünk, mert nem hiszem, hogy 81 millió ember szavazott erre a fickóra” – mondta.

2022 decemberének végén Pritchard visszautasított minden olyan elképzelést, hogy törvénytelenül szavazott volna. (Independent)