Izraeli rakétavédelmi rendszert kaphatott az egyik magyar kormánygép

fegyver
március 29., 16:19

A European Security and Defence arról számolt be, hogy új rakétavédelmi rendszert kapott az egyik magyar kormánygép – írta meg a 24.

Azt írják, az izraeli Bird AeroSystems március 27-én közölte: sikeresen beszerelték a SPREOS nevű elhárítórendszerüket egy Airbus A319-esbe. A SPREOS olyan rendszer, ami rakétákat azonosít, követ és lézerrel összezavarja őket. A rendszer a hordozható föld-levegő rakéták és más földről kilőtt fenyegetések ellen véd. Jellemzően állam- és kormányfők helikopterein és repülőgépein használják.

Airbus A319 típusú repülőgép Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán, ahol kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés honvédelmi bizottsága 2020. február 27-én.
photo_camera Airbus A319 típusú repülőgép Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán, ahol kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés honvédelmi bizottsága 2020. február 27-én. Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Az izraeli cég a gép tulajdonosát nem nevezte meg, de a European Security and Defence szerint a Magyar Légierő a tulajdonos, és a fotók alapján a két A319-es egyikéről van szó, amit kormánygépnek is szoktak használni.