Megkéseltek egy iráni ellenzéki újságírót Londonban

külföld
március 30., 09:48

Megkéseltek egy perzsa nyelvű hírcsatornának dolgozó iráni újságírót londoni otthona előtt. Pouria Zeraatit, az Iran International műsorvezetőjét a hírek szerint férfiak egy csoportja támadta meg, amikor pénteken elhagyta otthonát. Kórházba szállították, állapota stabil.

Pouria Zeraati
photo_camera Pouria Zeraati Forrás: Iran International

A londoni rendőrség megerősítette, hogy a rendőröket délután 14.49-kor hívták ki a dél-londoni Wimbledonban lévő egyik címre, ahol egy 30 év körüli férfi megsérült a lábán. Közölték, hogy a férfi állapota „vélhetően nem életveszélyes”, és vizsgálatot indítottak. Letartóztatásokra még nem került sor.

Dominic Murphy parancsnok, a rendőrség terrorellenes parancsnokságának vezetője azt mondta: „Nyitott szemmel járunk, tekintettel az áldozat foglalkozására. A nyomozást a terrorelhárítási parancsnokság vezeti.” Hozzátette, hogy a nyomozás korai szakaszában még nem tudják, miért támadták meg Zeraatit.

A 2017-ben alapított Iran International Londonból sugároz, de elsősorban az iráni nézőknek szól, és független felmérések szerint a legnézettebb hírcsatorna Iránban. A támadás indítéka tehát egyelőre tisztázatlan, de a csatorna tavaly februárban az újságíróit ért fenyegetések miatt átmenetileg Washingtonba helyezte át működését, majd szeptemberben visszatért Londonba.

A késelésre reagálva Michelle Stanistreet, az Újságírók Nemzeti Szakszervezetének főtitkára „sokkoló” és „gyáva támadásnak” nevezte a történteket.

(Guardian)