„20-25 évvel ezelőtti bírósági iratok aberrált részleteit szemezgetik és hozzák napvilágra” – a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár szerint ezt jelenti a baloldalnak a gyermekvédelem

POLITIKA
április 02., 06:39

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, amelyben meglehetősen sarkos megállapításokat is tett, értelemszerűen a baloldalról.

Az interjú jelentős része arról szól, hogy a jelenlegi kormány milyen intézkedésekkel igyekezett az elmúlt években javítani a gyermekvédelmi ellátórendszer helyzetét (például 2010 óta minden évben módosították a gyermekvédelmi törvényt), miközben az államtitkár szerint is „[e]gyre rosszabb mentális állapotban vannak a gyermekek, ami hatványozottan igaz a gyermekvédelemben lévőkre.” Fülöp ezt összekötötte azzal is, hogy „bármilyen szexuá­lis deviancia is sokkal könnyebben utat tör magának”, hozzátéve, hogy bár eddig is kellően szigorú törvényeink voltak, „ha ezt a jelenséget meg akarjuk előzni, akkor tovább kell szigorítani.”Az államtitkár fontosnak tartotta ezzel kapcsolatban kimondani, „hogy olyanok dolgozzanak a gyermekvédelemben, akikről meg vagyunk bizonyosodva, hogy mentesek olyan hajlamoktól, aminek a vége az lehet, hogy bármelyik gyermeket is bántalmazás éri.”

photo_camera Fülöp Attila
Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az interjúban nagy hangsúlyt kapott emellett a baloldal kritikája is, amelynek tagjairól az államtitkár megállapította, hogy nem „rendszeretők”, hanem „heccszeretők”.

Fülöp Attila a Magyar Nemzet kérdésére elmesélte, hogy bár a kormánypártok rengeteg olyan javaslatot vittek a parlament elé, mint a gyermekvédelmi törvény módosítása, a baloldal ezeket nem támogatta, „ahogy nem szavazták meg a pedofil bűnelkövetőkre vonatkozó szigorításokat sem.

Az államtitkár úgy látja: „az ország kezd a tízmillió gyermekvédelmi szakértő országa lenni”, mégis nehézségekbe, ellenállásba ütköznek, ha lakásotthont szeretnének nyitni. Fülöp úgy látja, a baloldal részéről semmilyen támogatást nem kaptak. Úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban:

„A gyermekvédelem ügye számukra azt jelenti, hogy 20-25 évvel ezelőtti bírósági iratok aberrált részleteit szemezgetik és hozzák napvilágra. Ezzel egy szemernyit nem fognak segíteni, sem a gyerekeknek, sem a gyermekvédelemben dolgozóknak. Ez egészen biztos.”

A Magyar Nemzet kíváncsi volt arra is, vajon Fülöp Attila szerint a baloldal megszavazza-e a gyermekvédelmi törvény szigorítását, az államtitkár azonban ezzel kapcsolatban is borús nézeteket vallott. Mint mondta:

„A parlamentben már sokszor láttuk azt, hogy az ilyen típusú javaslatokat nem támogatták. Ebben a kérdésben a kormánypárti frakciók csak magukra számíthatnak. Nekünk kell kidolgozni a törvényt, hogy megvédjük a gyermekeket, a gyermekotthonokat, valamint az ott dolgozókat.”Azt azonban már nem tette hozzá, amit a Népszava nemrég megírt: hogy a „baloldal”, magyarán az ellenzéki pártok az elmúlt 14 évben 57 gyermekvédelmi javaslatot nyújtottak be, amelyek közül 47 el sem jutott az Országgyűlésig (vagyis addig, hogy az országgyűlési képviselők szavazhassanak róluk), mert elhasaltak a bizottsági üléseken. A maradék 10 egyelőre várakozik, de hogy mi lesz a sorsuk, azt az eddigiek fényében jó eséllyel lehet megtippelni.