Egy nápolyi pap azt kéri az 1998-ben lecsukott maffiavezértől, hogy árulja el, hova ásatta el a mérgező hulladékot

külföld
április 02., 14:55

A Nápoly melletti Caivano plébánosa nyílt levélben szólította fel Francesco Schiavonét, a helyi szervezett bűnözés egyik vezérét, hogy hozza nyilvánosságra, hova ásatta el a lakosság egészségére veszélyes mérgező hulladékokat. Maurizio Patricello atya levelét a L'Avvenire katolikus napilap hozta nyilvánosságra.

Az életfogytiglanra ítélt Francesco Schiavone, más nevén Sandokán, 26 éve tölti börtönbüntetését, és a hatóságok közlése szerint elkezdett együttműködik az igazságszolgáltatással.

A Sandokanként is emlegetett Francesco Schiavone egy 1998-as rendőrségi felvételen.
photo_camera A Sandokanként is emlegetett Francesco Schiavone egy 1998-as rendőrségi felvételen. Fotó: AFP

Ezt kihasználva Patricello atya felszólította Schiavónét, ne csak gyilkosságról, fegyverkereskedelemről és más bűncselekményekről valljon, hanem fedje fel azt is, hova ásatott el a camorra az utóbbi évtizedekben Nápoly és környékén több 10 ezer tonna ipari és egészségügyi hulladékot, amely a lakosság rákos megbetegedéséhez vezetett.

„Nem bírom felfogni, hogy te, aki okos ember vagy, miként gondolhattad, hogy nyugodtan tudod leélni az életed a szeretteiddel, miközben mérget, halált és félelmet vetettél” – írta Patricello atya, aki szerint sokan vélik úgy, hogy Sandokan megtérése csak ravasz húzás, hogy javítson a börtönkörülményein.

A Schiavone vezette Casalesi-klán egyik jelentős bevételi forrása az illegális hulladékkezelés volt. Az 1980-as évektől kezdve a föld alá rejtették el az olaszországi és külföldi cégektől átvett káros hatású, gyakran mérgező hulladékot a félmilliós Nápoly és a környező kb. 60 település területén. A hatóságok 2000 óta több mint 2700 helyszínt azonosítottak mérgező szemétlerakatként.

A mi térségünkben minden harmadik lakos kevesebb mint 100 méterre él egy illegális hulladékgyűjtőtől – írta Patricello atya.

A mérgező hulladék rejtekhelyeként szolgáló térséget Tűzföldnek nevezték el: a becslések szerint 3 millió m2-nyi területről van szó, ami Európa legnagyobb föld alatti szeméttelepe. A nevét onnan kapta, hogy a térségben bevált gyakorlatnak számít a kisebb szeméthegyek felgyújtása, amivel a káros anyagok égési termékként a levegőbe jutnak vagy beszivárognak a talajba.

Az igazságszolgáltatással együttműködő Francesco Schiavone vallomásait szerdán használhatják fel először, amikor elkezdődik a Nicola és Vincenzo Schiavone elleni per. A camorravezérrel névrokon Schiavone-testvérpárt azzal vádolják, hogy vesztegetéssel több közbeszerzési pályázatot is megszereztek az olasz államvasutaktól. (MTI)