Két fegyvertelen fekete férfit vertek rendőrök Madridban

külföld
április 02., 08:49

Húsvét hétvégéjén kezdett el terjedni az a videófelvétel, amelyen az látható, hogy két fegyvertelen fekete férfit rendőrök ütlegelnek, fojtogatnak, egyiküket földre is viszik Madrid egyik belvárosi negyedében, Lavapiésben.

A felvételen az egyik férfi a földön fekszik, egy rendőr teperi le, majd fojtófogást alkalmaz rajta, egy másik rendőr pedig többször is megüti. Ő azután az addig mellettük álló, szintén fegyvertelen férfihoz fordul, és őt is ütni kezdi, illetve a nyakát igyekszik elkapni, dulakodnak, majd a férfi elrohan.

A Guardian azt írja, spanyol rendőrségi források alapján a két fekete férfit letartóztatták, mert „ellenségesen” léptek fel a rendőrök ellen, akik közül az egyik meg is sérült, a letartóztatott férfiak egyikénél pedig kábítószert is találtak.

A felvétel hatalmas felháborodást váltott ki Spanyolországban, baloldali pártok határozott lépéseket és azonnali vizsgálatot követelnek. Isabel Serra, a Podemos szóvivője egyértelműen rasszizmusnak nevezve a történteket, Íñigo Errejón, a Sumar baloldali szövetség szóvivője pedig a belügyminisztériumtól vár magyarázatot az esettel kapcsolatban.

Az SOS Racismo antirasszista csoport álláspontja szerint az ehhez hasonló esetek mindennaposak Spanyolországban, de senki nem tesz ellenük semmit.

Vasárnap több százan gyűltek össze Lavapiés főterén, hogy a rendőri erőszak és az intézményes rasszizmus ellen demonstráljanak. A tiltakozásról készült videón Serigne Mbayé, a Podemos rasszizmusellenes titkára úgy fogalmazott:

„Ez egy olyan helyzet, amelyet mindennap élünk.” Mbayé felszólította a kormányt, hogy tegyen többet a rasszizmus leküzdése érdekében, és tegye átláthatóvá a rendőrség működését. „Spanyolországban vagyunk, a 21. században járunk. Mindenkinek vannak jogai” fogalmazott a politikus.