Közkívánatra: a szaharai port leváltja a saras eső

belföld
április 02., 05:03

Szó szerint fellélegezhetünk: éjszaka markáns hidegfront érkezett fölénk, amelynek csapadékzónája épp elmossa a tegnapi, nagy mennyiségben szállongó szaharai port. Ez akár örömhír is lehet, hiszen a légutainknak jót tesz, ellenben saras eső formájában manifesztálódik, ami viszont a tereptárgyaknak és a világos színű ruházatnak nem kedvez.

A front felhőzete és csapadékzónája lassan északkelet felé tevődik - ott még délután is számíthatunk borult, esős tájakra -, mögötte viszont szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és kisüt a nap - írja a met.hu. Délután viszont az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar.

A délnyugati részek kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, csak estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében szintén előfordulhatnak viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 19 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájakon lehet ennél pár fokkal hűvösebb is. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő.

photo_camera Saras esőhöz illő utcai ruházat viselése erősen ajánlott.
Fotó: pickpik.com

Tegnap egyébként mindenféle rekordok is megdőltek, miután Kelebián 30,2 fok fölé melegedett fel a levegő.

A HungaroMet szerint amennyiben ezt az adatot hitelesítik, akkor

  • utcahosszal, 2,5 fokkal dől meg az országos napi maximum-hőmérsékleti rekord (eddigi: 27,7 fok, Körmend, 1989),
  • a mérések kezdete óta a rendelkezésre álló, hitelesített adatok alapján 2024. április 1-je válik minden idők legkorábbi hőségnapjává az országban (eddig legkorábban 1939. április 8-án, Szegeden haladta meg a 30,0 fokot a hőmérséklet - akkor is 2 tizeddel),
  • és a legkésőbbi (2023. október 20.; 30,3 fok, Tiszaalpár) és legkorábbi hőségnap között mindössze 164 napra csökken a különbség (ami kevesebb, mint fél év).

Emellett tegnap több mint egy fokkal megdőlt a budapesti maximum-hőmérsékleti rekord is.