Több mint kétszer annyi pénzt küldenek haza a külföldön élő magyarok, mint tíz éve

PÉNZ
április 02., 14:19

Tíz év alatt 197-ről 522 millió euróra nőtt a külföldről Magyarországra történt hazautalások értéke – írja az Eurostat adataira hivatkozva kedden a G7.

Az első statisztikát 2012-ben, a másodikat 2022-ben regisztrálták, a hazaküldött pénz aránya e szerint tíz év alatt két és félszeresére nőtt.

A legtöbb pénz messze Németországból érkezett: 2022-ben 200 millió eurót küldtek haza Németországban élő magyarok. Az Európai Unió területéről, a Németországban élőktől érkező összeggel együtt, összesen 460 millió eurót küldtek haza a külföldön élő magyarok.

Ki számít külföldön élő magyarnak? A kalkulációba azok az esetek számítanak bele, amikor legalább egy éve adott országban tartózkodó , rezidens magyarok nem rezidens (magyar) háztartásoknak történt utalásai tartoznak bele.

2017-ben az RTL Klub készített összeállítást a hazaküldött pénzekről: akkor azt állapították meg, hogy az unióban, az ország méretéhez mérten, a külföldön élő magyarok küldik haza a legtöbb pénzt. A dinamikusan növekvő összegek alapján valószínűsíthető, hogy továbbra is az élmezőnyben vagyunk.

Tavaly ötször annyi magyar költözött külföldre, mint a megelőző évben. (G7)