Hozzányúl a kormány a rezsicsökkentés rendszeréhez

gazdaság
április 03., 15:41

Egy ma este megjelenő jogszabállyal belenyúl a kormány a lakossági rezsicsökkentési rendszerbe, ami már holnap hatályba lép, és konkrétan azokat a családokat érinti, akik átalány alapon fogyasztják a földgázt – jelentette be a rezsivédelmi biztos és az MVM kommunikációs igazgatója a Portfolio cikke szerint.

A jogszabály megengedi, hogy az éves kedvezményes gázmennyiséget (ami marad 1729 köbméter, illetve fogyasztási helytől és gázminőségtől függően ennél több) naparányosítással havi szintre le lehessen bontani az átalányosoknak. Így előre kalkulálni lehet, hogy mennyi kedvezményes árú gáz jár. Ez 144 köbméter körüli volumen lesz, a pontos szám az adott hónap napjainak konkrét számától függ majd. Ha az ügyfél egy hónapban ennél többet fizet, akkor is pontosan fogja látni, mekkora mennyiségért kell majd a versenypiaci költségeket tükröző 7,5-szeres gázárat fizetni.

A lap információi szerint a 102 forintos lakossági piaci ár, valamint a 747 forintos, versenypiaci költségeket tükröző ár nem fog változni.

Ezzel a jogszabály-módosítással küszöbölné ki a kormány azt a számlázási nehézséget, ami miatt tavaly egyik hónapról a másikra az átalányt fizető háztartásokban hirtelen brutálisan megemelkedett számlákat küldött ki az MVM. A kedvezményes éves gázmennyiség ugyanis augusztus 1-től a következő év július 31-ig jár, így tavaly április és július között mintegy százezer családról azt látta az MVM, hogy kimerítették a kedvezményes éves gázmennyiséget.