Joe Biden szerint Izrael nem tesz eleget, hogy megóvja a segélyszervezetek munkatársait

háború
április 03., 05:07

Joe Biden amerikai elnök szerint Izrael nem tesz eleget annak érdekében, hogy megóvja a segélyszervezetek dolgozóit, és a dróntámadás gyors vizsgálatára szólította fel az Izraeli Védelmi Erőket (IDF).

Kedden írtuk meg, hogy a Gázában dolgozó World Central Kitchen (WCK) segélyszervezet hét munkatársa meghalt, amikor az IDF véletlen légicsapást mért az élelmiszert szállító konvojukra. A halottak között van ausztrál, lengyel, brit, palesztin és amerikai-kanadai kettős állampolgár is. A nemzetközi szervezet nem sokkal később bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Gázában. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahú szerint háborúban előfordul az ilyen, de többet nem fog.

„Ez a konfliktus a közelmúlt egyik legrosszabb a segélyszervezetek áldozatainak számát tekintve” - mondta Joe Biden, majd hozzátette, hogy a csapás láttán „felháborodott és elkeseredett” volt.

Biden szerint azonban ez nem egyedi eset volt. „Ez a fő oka annak, hogy Gázában olyan nehéz a humanitárius segély szétosztása, mert Izrael nem tesz eleget annak érdekében, hogy megóvja a segélyszervezetek dolgozóit, miközben rendkívüli segítséget nyújtanak a civileknek. Izrael szintén nem tesz eleget a civilek megóvása érdekében.” (Guardian)