Netanjahú: Ártatlan embereket ért támadás Gázában, háborúban ez előfordul, többet nem fog

háború
április 02., 13:51
Benjamin Netanjahú, Izrael miniszterelnöke Jeruzsálemben
photo_camera Benjamin Netanjahú, Izrael miniszterelnöke Jeruzsálemben Fotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az élelmezéssel foglalkozó World Central Kitchen (WCK) nemzetközi szervezet kedden bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Gázában, miután hét munkatársuk életét veszítette egy izraeli légicsapásban.

A segélyszervezet közleményében közölte, hogy a meggyilkoltak egy segélykonvoj részei voltak, ami épp hétfőn hagyta el a gázai központi raktárt.

Benjamin Netanjahú az eset nyomán egy videóüzenetben azt nyilatkozta, hogy a támadás „nem volt szándékos”, az áldozatok pedig ártatlanok voltak:

„Sajnálattal közlöm, hogy az elmúlt 24 órában tragikus eset történt: a hadsereg véletlenül ártatlan embereket talált el a gázai övezetben. A háborúban ez előfordul. Minden eshetőséget igyekszünk mindig ellenőrizni, minden érintett kormánnyal kapcsolatban vagyunk, és mindent elkövetünk, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő.”

A WCK korábban jelezte már, hogy ausztrál, lengyel, brit, palesztin és amerikai-kanadai kettős állampolgárok voltak a támadás áldozatai.

A WCK az egyik legnagyobb segélyező szervezet, amely idáig tevékeny volt Gázában. A szervezet munkatársai épp 100 tonnányi élelmet és humanitárius segélycsomagot szállítottak a háborús térségbe. A konvoj három teherautóból állt, ebből kettő fel volt fegyverezve. Mindhárom autót kilőtték. Az áldozatok a hírek szerint WCK feliratú megkülönböztető mellényt viseltek.

A segélyszervezet szerint az akciót előre egyeztették az izraeli sereggel. A WCK volt az első és egyetlen szervezet, amelyik tengeri úton szervezett segélyszállítmányokat Gázába. (BBC)