Április 25-től belépődíjat szednek Velencében

külföld
április 04., 14:40
  • Velencében április 25-től bevezetik egyelőre kísérleti jelleggel és 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet.
  • Ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be a római sajtótájékoztatóján.

Fizetős lesz a belépés Velence városába április 25. és 30. között, május 1. és 5. között, május összes többi szombatján és vasárnapján, június 8-tól az összes hétvégén, és július 6-7-én és 13-14-én.

A kísérleti fázisban a Velencébe érkezőknek előre kell foglalniuk belépőjegyet egy többnyelvű regisztrációs oldalon (cda.ve.it). A napi 5 eurós jegyet minden 14 évnél idősebb látogatónak meg kell vennie, ha 8:30 és 16 óra között lép be. A nap többi órájában ingyenes lesz a belépés.

Fizetniük nem, de regisztráltatniuk kell a szállást foglalóknak is. Teljes mentességet élveznek a velencei lakosok, a Velencében születettek, akkor is ha nem ott élnek, a fogyatékkal élők, a munkavégzés céljából belépők, a hatóságok tagjai és még néhány kategória.

Belépőkapuk nem lesznek, a regisztrációt és a díj befizetését a városi rendőrség és más ellenőrök végzik majd. Aki nem fizet, azt 50 eurótól 300 euróig bírságolhatják.

Turisták gondoláznak Velencében 2021. szeptember 18-án.
photo_camera Turisták gondoláznak Velencében 2021. szeptember 18-án. Fotó: Marco Bertorell/AFP

„Én sem Velencében lakom, és ha nem munka miatt megyek, hanem a feleségemmel, gyerekeimmel sétálni akarok egyet Velencében, akkor nekem is fizetnem kell majd, méghozzá előre” – mondta Luigi Brugnaro polgármester a külföldi tudósítóknak tartott sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, nem vezetnek be létszámkorlátot, akárhányan beléphetnek Velencébe, de a jegyrendszer bevezetésével vissza akarják szorítani a látogatók számát. „Védjük Velencét, és élhetőbbé akarjuk tenni. Nem akarjuk lezárni a várost, és lehetővé tesszük a belépők előre foglalását. Talán ezzel sikerül elkerülnünk, hogy egyszerre több száz olasz vagy kínai csoport érkezzen” – mondta Brugnaro.

Azt mondta, a turizmus nem azt jelenti, hogy a látogatók bolyonganak a városban és közben fényképeket készítenek, „mi olyan látogatókat szeretnénk, akik az értékekért jönnek”. Elismerte, hogy a belépőjegy bevezetése népszerűtlen lépésnek számít. Azt mondta, lehet, hogy később ünnepnapokon megemelik a belépő árát.

Elmondta, hogy a következő tíz évre Velencének 150 millió euró állami támogatás áll rendelkezésére, miközben a város fenntartása ennél jóval többe kerül. A magas költségekre példaként említette, hogy a csatornákban lévő cölöpöket minden második évben le kell cserélni.

Azt mondta, Velence tiszta és biztonságos város. Kamerákkal felügyelik az utcákat, tereket, megtöltötték fiatalokkal a városi rendőrség állományát, és a történelmi városközpontban sok civilruhás biztonsági ember segít a közrend fenntartásában.

Luigi Brugnaro szerint Velence nem szellemváros: 48 ezer embernek van állandó lakhelye. (MTI)