Mirkóczki Ádám arról beszél egy kiszivárgott hangfelvételen, hogy csak az érdemi részek kitörlésével adna ki közérdekű adatot

POLITIKA
április 04., 11:00

„Ha konkrét szerződést kérnek ki, akkor meg pont kitörlök olyan részeket, ami őt érdekli” - mondja Mirkóczki Ádám egy csütörtök reggel kiszivárgott hangfelvételen.

Az egri polgármester a felvételen arról beszél, hogy semmilyen információt sem adna ki egy meg nem nevezett közérdekű adatigénylőnek. Ha mégis, akkor az érdemi részeket kivenné a dokumentumból, így eleget is tenne, meg nem is az igénylésnek. A kitörölt részekkel kapcsolatban pedig üzleti titokra vagy személyes adatra hivatkozna.

Mirkóczki a 444-nek megerősítette, hogy a hangfelvételen Domán Dániel független egri képviselő-jelöltről beszél. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt azt írta a 444-nek, hogy Domán az ő polgármester- és képviselőjelöltjük.

Domán 2023 júliusa óta próbálja kideríteni, hogy pontosan mennyibe került a márciusban átadott Lenkey-ház felújítása. Domán szerint a hivatalosan 475,2 millió forint uniós forrásból elkészült projektet jelentősen túlárazták, ezért sikertelen közérdekű adatigénylései után pert indított a beruházásért felelős Dobó István Vármúzeum ellen a szerződések nyilvánosságra hozataláért.

Domán Dániel
photo_camera Domán Dániel Forrás: Domán Dániel/Facebook

Az elsőfokú bíróság március 11-én a vállalkozási szerződés mellékletének és az árazott költségvetésnek a kiadására kötelezte a vármúzeumot. Az alperes azonban ezt nem tette meg, március 26-án fellebbezett az ítélet ellen.

A múzeum annak ellenére nem adta ki az árazott költségvetést, hogy azt Minczér Gábor egri alpolgármester pár nappal korábban nyilvánosságra hozta. Domán szerint ez nem véletlen, ugyanis a Minczér által közreadott dokumentum és a múzeum által megtagadott költségvetés között komoly eltérések lehetnek. Domán szerint a városvezetés kozmetikázhatta a dokumentumot, ami a korábbi nyilatkozatok fényében ellentmondásos adatokat tartalmaz.

Domán szerint a múzeum azért fellebbezett, mert a végletekig titkolni akarja a projekt részleteit. Mirkóczkiék pedig elbújnak, és húzzák az időt.

Mirkóczkit telefonon kérdeztük a Lenkey-ház ügyéről és a kiszivárgott hangfelvételről. A polgármester azt mondta, nagyon megelégelte Domán tevékenységét, aki szerinte nem él, hanem visszaél a közérdekű adatigénylés eszközével, ezzel terhelve az önkormányzati hivatalt.

Ezért a Domán-ügy kezelésére összehívott egy megbeszélést, ahol a jegyző, az aljegyző, a jogi iroda vezetője és az alpolgármesterek vettek részt. Ekkor készült a 46 másodperces hangfelvétel, ami azonban csak egy összevágott felvétel az egyórás találkozóról.

„Ez generálisan egy személyről szólt egy adott ügyben. Arról hogy ha a jövőben, főleg a június 9-ig terjedő időszakban, ez az elszabadult hajóágyú további ilyen baromságokkal csuklóztatja a hivatalt, akkor hogyan járjunk el".

Mirkóczki Ádám
photo_camera Mirkóczki Ádám Forrás: Mirkóczki Ádám / Facebook

Megkérdeztük Mirkóczkitól, hogy miért nem adták ki a dokumentumokat az elsőfokú bírósági ítélet után. Akkor a közérdekű adatigénylések nem terhelték volna tovább a hivatalt. Mirkóczki azt mondta, hogy ezt csak a vármúzeum teheti meg, ő pedig nem szokta presszionálni a városi intézmények vezetőit, hogy tegyenek vagy ne tegyenek valamit. A fellebbezés a vármúzeum döntése volt.

„Ha rajtam múlna, egészen biztos, hogy jogerős ítéletig nem adnám ki ennek a személynek. Ez elvi kérdés és egy személy ellen szól” - tette hozzá.

Utalt a Minczér-féle dokumentumra is, amikor azt mondta, nem érti a bírósági ügyet, mert emlékei szerint a költségvetést már nyilvánosságra hozták. Mirkóczki szerint a történetben semmi titkolnivaló sincs, mert a költségvetést a közgyűlés is megszavazta.

Megkérdeztük tőle azt is, nem aggódik-e amiatt, hogy a hangfelvétel alapján úgy gondolják majd az egriek, valamit mégiscsak titkolni akar az önkormányzat.

„Nem akarunk titkolni semmit, ezzel kapcsolatban szerintem már minden megjelent. Az én legjobb tudásom szerint nincs már olyan adat, amit a Lenkey-házzal kapcsolatban ne hoztunk volna nyilvánosságra. Ha mégis van, akkor gondolom, azt is meg fogjuk tenni.”

Mirkóczki szerint a felvétel egyetlen bűncselekményt vet fel, az illegális felvételkészítését. Ezért az ügyben megteszi a szükséges rendőri lépéseket.