Elszaporodtak a Momentum-rajongó kamuprofilok a Facebookon

INTERNET
április 05., 04:05

2023 őszén jött először szembe a jelenség: budapesti egyetemistáknak tűnő, újonnan, egy időben létrehozott, erősen kamugyanús profilok kezdtek tömegesen ismerkedésbe a Facebookon, válogatás nélkül bekövetve mindenkit, akit feléjük sodort az algoritmus. A kamu profilképek közül néhányról már messziről látszik, hogy mesterséges intelligenciával készültek, de vannak egészen megtévesztő, emberszerű oldalak is.

A profilokban közös, hogy rengeteg politikai tartalmat, zömében az ellenzéki Momentumhoz köthető posztokat osztanak meg, igaz, néha becsúszik egy-egy macskás bejegyzés is, fenntartva az átlagos budapesti fiatal látszatát.

Ha hihetetlen Momentum-megszállottságuk és generált profilképük nem is lenne eléggé árulkodó, több más szempontból is gyanúsak. Az interneten saját profiljukon kívül semmi sincs róluk, állítólag elvégzett iskoláik oldalain sem találhatók meg, közös ismerőseink – vannak ilyenek – közül senki sem emlékszik, hogy személyesen találkozott volna bármelyikükkel.

A hihetetlenül lelkes Momentum-reposztoló, Kabai Noel első ránézésre például egész hitelesen alakítja a létező személy szerepét. Profilképe emberszerű, még barátnője is van, aki ráadásul Noellel szinte egyszerre, 2023 őszén csatlakozott a Facebook-felhasználók köréhez, így kéz a kézben ugorhattak fejest az internetes kalandba. Noel akkora Momentum-rajongó, hogy legalább 15, a párthoz köthető oldalt is követ. A Momentumnál már csak kedvenc hobbiját, a fotózást szereti jobban, képeivel a valóság határait feszegeti.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.