„Érzékeny tartalom!” – civilek szerint az LMBTQI közösség újabb megbélyegzésére készül a kormány

belföld
április 05., 13:54

A kormány ismét módosítaná a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletet, amivel újabb támadást intézne a szexuális és nemi kisebbségek emberi jogai ellen – figyelmeztetett pénteki közös közleményében az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság.

Azt a rendeletet szigorítanák tovább, amely alapján a „homoszexualitást, születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést és a nem megváltoztatását megjelenítő és népszerűsítő terméket” csak a többi terméktől elkülönítve, illetve lefóliázva lehet csak árusítani, és akkor is csak iskoláktól távol. Ez az a rendelet, ami alapján több hatósági támadás ért már könyvesboltokat.

Az új tervezet szerint – ami a civilek szerint várhatóan idén október 1-jén lép hatályba – csak úgy lenne forgalmazható „a gyermekeknek szóló olyan termék, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása”, hogy „a megvételére vonatkozó ügyleti döntés meghozatalát lehetővé tevő kereskedelmi kommunikációnak jól látható módon tartalmaznia kell az Érzékeny tartalom! tájékoztatást.”

A közlemény szerint ez a módosítás az indoklása alapján a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy egy LMBTQI témákkal vagy azokkal is foglalkozó könyv vagy film csak úgy lesz forgalmazható, ha annak adatlapján jól láthatóan feltüntetik ezt a figyelmeztetést. A kormány azzal érvel, hogy az elektronikus kereskedelem folyamatos térhódítására, valamint a „gyermekek védelmével és a fogyasztók online térben való védelmével kapcsolatos célkitűzésekre” tekintettel van szükség a szigorításra. A civilek szerint mindeközben érvekkel nem támasztják alá, miért az LMBTQI témákat ítélik a gyermekekre nézve fokozottan veszélyesnek, és például az erőszakos tartalmakat miért nem.

„Az új módosítás rendkívül aggasztó és jól illeszkedik a kormány szexuális és nemi kisebbségeket támadó és megbélyegző, hosszú évek óta tartó intézkedései közé” – írja a közlemény. A tervezet jelenlegi formájában „szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló közvetlen diszkriminációt valósít meg, stigmatizál, és tovább erősítheti az LMBTQI emberek társadalmi kirekesztését”. A két szervezet ezért felszólította a kormányt, hogy a tervezetből – aminek társadalmi vitája csütörtökön zárult – töröljék „az LMBTQI embereket megbélyegző legújabb részeket a korábbi, fóliázásra és elkülönítésre, és a boltok elhelyezkedésére vonatkozó rendelkezésekkel együtt”.