Földrengés volt New York mellett, több keleti parti városban leálltak a repülőterek

külföld
április 05., 15:39

Péntek délután, magyar idő szerint nem sokkal fél öt előtt mozdult meg a föld New Yorktól nyugatra, Philadelphiától északra. A potsdami székhelyű Geofon program adatai szerint a földrengés a Richter-skálán 5-ös erősségű volt, a New York Times hírfolyama 4,8-asnak írja.

A lap szerint a földrengés epicentruma a New Jersey állambeli Lebanonban volt, mintegy 50 mérföldre (80 kilométerre) nyugatra Manhattantől. A rengést, ami helyi idő szerint 10:23-kor történt, Philadelphiától Bostonig állítólag mindenhol érezték.

A földrengéssel érintett térségben, Baltimore-ban lesz a tervek szerint programja helyi idő szerint péntek délután Joe Biden elnöknek.

A keleti part számos repülőtere földi leállást rendelt el, leállítva a légi forgalmat közvetlenül a földrengés után.

Komoly következményei eddig nincsenek a rengésnek. Egy órával azután, hogy a földrengés első rengéseit New Yorkban érezték, a városi hivatalok nem jelentettek károkat vagy sérüléseket. A városi tűzoltóság szóvivője azt mondta, hogy épületek megremegéséről kaptak jelentéseket, „reagálnak a hívásokra és értékelik a szerkezetek stabilitását”, de jelentősebb káresemény sehol nem történt.

New York polgármestere, Eric Adams magyar idő szerint este hatkor tart sajtótájékoztatót.

Egy 2008-as tanulmány szerint New York területén nagyjából évszázadonként egyszer történik 5-ös erősségű földrengés. Egy még nagyobb, 7-es erősségű földrengés a becslések szerint 3400 évente egyszer fordul elő.