Többed magával akart eltorlaszolni egy főutat Greta Thunberg Hágában, letartóztatás lett a vége

külföld
április 06., 15:36

A svéd klímaaktivista ezúttal egy hágai tüntetésen vett részt, ahol a rendőrök a tüntetők megfékezése során több személyt, köztük Greta Thunberget is letartóztatták – számolt be az esetről a BBC.

Szombaton Hágában több száz fő tüntetett a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítása ellen, ami idővel egy feszült összecsapássá fajult. A rendőrök ugyanis megpróbálták megállítani a résztvevőket egy főút eltorlaszolásában.

A demonstrációt azért rendezték, mert a holland kormány adókedvezményeket biztosítna a fosszilis tüzelőanyag-ipar területén működő vállalatoknak, köztük a Shell energiacégnek és a KLM légitársaságnak is.

Ezúttal egy autópálya eltorlaszolása miatt tartóztatták le a svéd klímaaktivistát
photo_camera Ezúttal egy autópálya eltorlaszolása miatt tartóztatták le a svéd klímaaktivistát Fotó: Ramon van Flymen/AFP

Az aktivisták abban reménykedtek, hogy nyomást tudnak gyakorolni a kormányra még a támogatásokról szóló júniusi vita előtt. A tüntetők egy csoportja a városközpontból az A12-es autópálya melletti mezőre vonult, hogy eltorlaszolják a főutat, de itt már a rendőrök sorfala várta őket. Itt tartóztatta le a rendőrség több más tüntetővel együtt a 21 éves svéd klímaaktivistát.

Greta Thunberg az AFP hírügynökségnek egyébként úgy nyilatkozott, azért fontos ez a demonstráció, mert rendkívüli helyzetben van a bolygónk, amin élünk. Mindent meg kell tennünk a válság elkerülése és az emberi életek megmentése érdekében.

A hágai helyi rendőrség a BBC-nek azt nyilatkozta: bár az egyes esetekről nem tudnak nyilatkozni, azt megerősíthetik, hogy minden embert, akit a rendőrök elfogtak és kisbuszokra tettek, hivatalosan is letartóztatták, mert elzárták az autópályát, ami törvénybe ütköző cselekedet.