5500 Ft/km-es tarifával dolgozó, jogosítvány nélkül, kétszeres eltiltás ellenére, bekábítószerezve vezető budapesti taxist is találtak a rendőrök a hétvégén

belföld
április 09., 06:30

A hétvégén taxisokat ellenőriztek a rendőrök a fővárosban, egészen pontosan egyetlen helyen, a Dózsa György elején, a Puskás stadionnál. A megállított 166 taxis nagyjából egyötödénél találtak szabálytalanságot.

Két taxisofőr bódult állapotban vezetett, egyikük jogosítvány nélkül és kétszeresen eltiltva, másikuk csak simán eltiltva. Hárman trükköztek a taxaméterrel úgy, hogy menet közben, az utas tudta nélkül átváltották az órát. Két sofőr a jogszabályban meghatározott 440 forint/kilométer helyett 880 forintos kilométerdíjjal számolt,

a harmadik menet közben 3500, majd 5500 forint/kilométer díjra váltotta át a számlálót,és volt olyan, aki egyszerűen csak nem hitelesített taxiórával dolgozott.

A rendőrség közleménye szerint emellett büntettek záróvonal átlépéséért (hét sofőr), volt kilenc taxis, aki nem tudta igazolni, hogy van engedélye, az egyik sofőr szabálytalanul fordult meg, kettő engedélyének lejárt az orvosi érvényessége. Továbbá négyszer intézkedett az elsőbbségadás elmulasztása miatt a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél, lejárt műszaki engedély és biztosítás hiánya miatt. Egy taxis és utasa nem használt biztonsági övet, míg „gyermekbiztonsági berendezés használatának elmulasztásáért háromrendbeli szabálysértési feljelentéssel éltek”.