Netanjahu azt mondja, kitűzték a Rafah elleni offenzíva időpontját

külföld
április 09., 09:40

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy országa kitűzte a Gázai övezet legdélebben fekvő nagyvárosa, Rafah elleni offenzíva időpontját, írja a BBC. Netanjahu kormánya már hetek óta jelezte, hogy katonai műveletet kíván indítani a déli városban, ahol több mint 1,5 millió palesztin él.

Netanjahu bejelentése akkor hangzott el, amikor Egyiptomban folytatódtak a Hamász és Izrael közötti tárgyalások a túszok és foglyok cseréjéről és a tűzszüneti megállapodásról.

Az izraeli miniszterelnök ennek apropóján mondta azt: „Ma részletes jelentést kaptam a kairói tárgyalásokról, folyamatosan dolgozunk céljaink elérésén, mindenekelőtt a túszok szabadon bocsátásán és a Hamász feletti teljes győzelem elérésén. Ehhez a győzelemhez be kell jutni Rafahba, és ki kell iktatni az ottani terrorista zászlóaljakat. Ez meg fog történni - erre van is egy dátum”.

Ugyanakkor Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter azt sugallta, hogy most van itt az ideje a túszokról szóló megállapodásnak, hat hónappal a Hamász elleni háború kezdete után.

Egyiptom, Franciaország és Jordánia vezetői kedden közös felszólalásukban figyelmeztették Izraelt, hogy az offenzíva veszélyes következményekkel járna, és „regionális eszkalációval fenyegetne”. Netanjahu és a gázai háború ellen már Izraelben is sokan tiltakoznak, vasárnap több tízezres tüntetés volt a kormány ellen.