Az Európai Parlament kimondta, hogy az abortusz alapjog

eu
április 11., 17:24
  • Az abortuszhoz való jog alapvető jog.
  • A tagállamoknak teljes mértékben dekriminalizálniuk kell az abortuszt.
  • Meg kell szüntetni a terhességmegszakítást ellenző csoportok uniós finanszírozását.
  • A szexuális és párkapcsolati oktatásnak mindenki számára elérhetőnek kell lennie.

Ez a négy kiemelt tétele az Európai Parlament ma elfogadott állásfoglalásának, amelyet 336 szavazattal, 163 ellenében és 39 tartózkodás mellett fogadtak el. Az EP-képviselők sürgetik a Tanácsot, hogy az EU Alapjogi Chartáját egészítse ki a szexuális és reproduktív egészségügyi ellátással, illetve a biztonságos és legális abortuszhoz való joggal.

A Charta 3. cikkét úgy módosítanák, hogy „mindenkinek joga van a testi autonómiához, valamint ahhoz, hogy szabadon, tájékozottan, teljeskörűen és egyetemesen hozzáférjen a szexuális és reproduktív egészséghez és jogokhoz, valamint az összes kapcsolódó egészségügyi szolgáltatáshoz megkülönböztetés nélkül, beleértve a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférést is”.

Az EP közleménye is emlékeztet rá, hogy az egészségügyi ellátás, köztük a szexuális és reproduktív egészségügy is, nemzeti hatáskörbe tartozik.

Az EU Alapjogi Chartájának az abortuszra való kiterjesztése érdekében történő módosításához valamennyi tagállam egyhangú hozzájárulására lenne szükség.

Az állásfoglalás felszólítja a tagállamokat, hogy a Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022-es iránymutatásainak megfelelően teljes mértékben dekriminalizálják az abortuszt. Sürgeti továbbá Lengyelországot és Máltát, hogy helyezzék hatályon kívül az abortuszt tiltó és korlátozó törvényeiket és egyéb intézkedéseiket. A képviselők elítélik, hogy egyes tagállamokban az orvosok, sőt egyes esetekben egész egészségügyi intézmények „lelkiismereti” záradékra hivatkozva megtagadják az abortuszt, gyakran olyan helyzetekben is, amikor bármilyen késedelem veszélyezteti a beteg életét vagy egészségét.

A szöveg megemlékezik arról, hogy a gyógyszeres abortusz Szlovákiában és Magyarországon nem legális, és hogy 2022 szeptemberében Magyarország rendeletet fogadott el, amelynek értelmében az abortuszt kérelmező nőknek kötelező meghallgatniuk a „magzati szívhangot”.

Az EP szerint

  • az abortusz módszereinek és eljárásainak az orvosok és az orvostanhallgatók tananyagának kötelező részét kellene képezniük.
  • A tagállamoknak biztosítaniuk kell a hozzáférést az átfogó és az életkornak megfelelő szexuális és párkapcsolati oktatáshoz.
  • Hozzáférhető, biztonságos és ingyenes fogamzásgátló módszereket és készítményeket, valamint családtervezési tanácsadást kell biztosítani, különös figyelmet fordítva a kiszolgáltatott csoportok elérésére.

A szegénységben élő nőket aránytalanul nagy mértékben érintik az abortusz jogi, pénzügyi, társadalmi és gyakorlati akadályai és korlátozásai – mondják a képviselők, akik felszólítják a tagállamokat, hogy szüntessék meg ezeket az akadályokat.