„A szívhang meghallgatása miatt nem lesz kevesebb abortusz, ez csak a megalázás eszköze”

belföld
2022 szeptember 14., 14:45
comments 5

Hétfő délután szép csendben egy közleményt adott ki Pintér Sándor belügyminiszter, amelyben kacifántosan úgy fogalmaztak, hogy „a szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható, ezért a szakmai irányelv teljesebb körben ajánlja a tájékoztatást a várandós nő számára.” A Magyar Közlöny végül egyértelműsítette, hogy miről is szól ez az új rendelet: minden nőnek meg kell hallgatnia a magzat szívhangját az abortusz előtt. A Patent Egyesület, nők jogaiért küzdő civil szervezet munkatársaival beszélgettünk a törvénymódosításról.

„Mindenképpen iszonyatosan dühítő ez az egész, de annyira nem váratlan. Ez egy hosszú évek óta tartó folyamat, amelynek ez csak a következő lépése. Ezt lopakodó szigornak szoktunk nevezni, miszerint nyíltan nem állnak bele egy teljes tiltásba, hanem csak apró, alattomos lépésekkel teszik egyre nehezebbé és egyre nehezebben elérhetővé az abortuszt a nők számára” - kezdi Petrás Boglárka, a Patent munkatársa.

Les Krisztina, a Patent másik munkatársa szerint az is nagyon bosszantó, hogy a kormány ismét szakmai egyeztetés, nyílt kommunikáció nélkül, sunyi módon hozta meg ezt a rendeletet.

Azt viszont rögtön az elején leszögezik, hogy a szívhang meghallgatása által nem lesz kevesebb abortusz.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.