Módosított az abortusz szabályain Pintér Sándor

Egészségügy
2022 szeptember 13., 07:18
comments 47

Tegnap délután kriptikus közleményt adott ki a Belügyminisztérium, melyben arról volt szó, hogy „a szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható, ezért a szakmai irányelv teljesebb körben ajánlja a tájékoztatást a várandós nő számára.”

A friss Magyar Közlönyből derült ki, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az abortuszt kérő nőknek kötelező lesz meghallgatni a magzati szívhangot, anélkül nem hajtják végre a beavatkozást.

A szeptember 15-én életbe lépő rendeletet Pintér Sándor adta ki: megváltoztatta a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló rendelet mellékletét, a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot.

Szívhang az ultrahangon.
photo_camera Szívhang az ultrahangon. Fotó: RAJAAISYA/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library via AFP

A módosítás szerint a terhes nőnek be kell majd mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely rögzíti, hogy számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt - vagyis a szívhangot - egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

Ez az egész egyébként Dúró Dóra Mi Hazánkos képviselő vesszőparipája volt évek óta. (Via 24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.