Későbbi utódjának is megpróbált egyetemi vizsgát intézni Schadl György

belföld
április 11., 06:26

Schadl György a nyomozati iratok szerint 2021. június 6-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik oktatójával beszélt telefonon, eleinte magánjellegű dolgokról, majd a végrehajtói kar akkori elnöke témát váltott, írja a Telex.

Schadl György 2023 májusában a bíróságon
photo_camera Schadl György 2023 májusában a bíróságon Fotó: Németh Dániel/444

Arról kezdett beszélni, hogy másnap egy „kedves ismerősének”, a Borsod Megyei Önkormányzat jegyzőjének, Lupkovics Beátának a vizsgája lesz, aki viszont „nagyon fél” ettől a vizsgától. Schadl elmesélte azt is, hogy jelezte Lupkovicsnak, az oktató nagyon jó barátja. A tanár értette, mire gondol a végrehajtói kar elnöke, és a lehallgatási jegyzőkönyv szerint azt mondta, a vizsgán jó bizottság lesz, figyelnek, nem lesz gond, nyugtassa is meg ezt a jó ismerőst.

Lupkovics 2022 májusában lett önálló bírósági végrehajtó Miskolcon, az egyetemen a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit évfolyamtársa volt. Egy évvel később, 2023 tavaszánaz éppen az akkor már másfél éve letartóztatásban ülő Schadl Györgyöt váltotta a végrehajtói kar élén.A beszélgetés arra utal, hogy Schadl közbenjárhatott egy oktatónál azért, hogy Lupkovics Beáta vizsgája jól sikerüljön. Nem ez lenne az első eset, ahogy azt a 444 megírta, Rogán Antal kabinetfőnökének és Völner Pál rokonának is intézett vizsgákat.

Schadl nem nyilatkozott a Telexnek. Az NKE oktatója azt mondta, sosem segített Schadlnek, még Lupkovics szakdolgozatvédésének ügyében sem. Szerinte a lehallgatási jegyzőkönyvekből pont az derült ki, hogy „röviden, de tényszerűen magam zárkóztam el minden további felvetéstől. Ráadásul akkori szavaimat az is indokolta, hogy ismerve a hallgatók szakdolgozatait, és a szakdolgozatokról már hetekkel korábban elkészült – szakdolgozatonként 2-2, személytől teljesen független – írásos szakvéleményt, mindegyik jó szerkezetű, alapos munka volt, ezért is intettem nyugalomra beszélgetőtársamat”.

A Tóni, Barbara és Ádám-ügyhöz hasonlóan ezt a Lupkovics-féle részletet is kihúzták a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából. Annak ugyanis két változata van, az első verziót 2021. december 14-re rakták össze, azután, hogy Schadl Györgyöt elkapták. A másik 2022. szeptember 9-i, ebben a Lupkovicsról szóló beszélgetés nem szerepel. A rendőrség ugyan indított nyomozást az egyetemi vizsgák ügyében, de mostanáig még senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként. Folyamatban lévő ügyről viszont bővebb tájékoztatást nem adnak.