Kiszivárgott iratok szerint a magyar adófizetők pénzéből vette meg az Euronewst egy Orbánékhoz közel álló cég

POLITIKA
április 11., 19:16
Orbán Viktor kitünteti Mário Davidot 2016-ban
photo_camera Orbán Viktor kitünteti Mário Davidot 2016-ban Fotó: Szecsődi Balázs/kormany.hu

Nem csak Magyarországon kapták fel sokan a fejüket három éve, amikor kiderült: Orbán Viktor egyik régi barátja és tanácsadója, egy portugál politikus fia vette meg az Euronewst, amely saját magát úgy írja le, mint „Európa vezető nemzetközi hírcsatornája, amely 160 ország több mint 400 millió háztartását látja el többnyelvű hírszolgáltatással, európai szemlélettel.”

Most kiderült, hogy a felvásárlás magyar állami pénzből, illetve a rogáni propagandából meggazdagodó Balásy Gyula cégének pénzéből valósulhatott meg.

A Direkt36, a Le Monde és az Expresso közös tényfeltárása bemutat számos bizalmas dokumentumot, amelyek bizonyítják, hogy a 150 millió eurós ügylet jelentős részét magyar állami és kormányközeli szereplők finanszírozták.

Ahogy arról 2021-ben mi is írtunk, az Euronewst egy portugál befektetési cég, az Alpac Capital vette meg, amelynek ügyvezetője Pedro Vargas David portugál üzletember. Mi köze ehhez a magyar kormánynak, kérdezi az ártatlan olvasó ezen a ponton. Nos, az tűnt kicsit gyanúsnak három éve, hogy ez a portugál üzletember közös befektetési céget alapított a magyar állami Exim Bankkal, és érdekelt volt a kormányközeli gigacégben, a Vodafone-t a kormánnyal közösen megvásárló 4iG-ben is. Továbbá az apja, Mario David, egy jobboldali portugál politikus, aki évtizedes baráti viszonyt ápol Orbán Viktorral, aki egy ideig, pont a tranzakció előtti időszakban amúgy, hivatalos tanácsadójaként foglalkoztatta.

Amit viszont nem tudtunk eddig, de a Direkt36 szerint a birtokukba került iratok bizonyítják, hogy 45 millió eurót, vagyis mintegy 17,5 milliárd forintot egy magyar állami tőkealap biztosított az Euronews megvásárlásához. Ez a korábban a Pénzügyminisztérium alá tartozó Széchenyi Alapok nevű cég rakta bele ezt a pénzt az Euronewst végső soron felvásárló, European Future Media Investment Fund nevű befektetési alapba.

De ez nem minden: ennek a European Future Media Investment Fundnak az egyik befektetője 12,5 millió euró értékben kapott hosszú lejáratú kölcsönt a New Land Media nevű magyar cégtől. Ami történetesen Balásy Gyulának az érdekeltsége, akinek cégei az elmúlt tíz évben százmilliárdokat kaptak kormánypropaganda gyártására.

A Direkt36 forrásai szerint az Euronewsnál egyelőre nincs jele annak, hogy az új tulajdonosok beavatkoznának a szerkesztőségi döntésekbe, de nehéz elképzelni, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő, külső támogatásokra szoruló külföldi médiacégbe ne politikai okokból fektessenek be kormányközeli milliárdokat.

A Széchényi Alapoknál készült, kiszivárgott prezentációban például szerepel célként a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése”.

A miniszterelnöknek feltett kérdésekre Havasi Bertalan azt állította a Direkt36-nak, hogy semmit nem tudnak az ügyletről, az Euronews vezérigazgatója pedig azt mondta, nem volt tudomása a magyar állam szerepéről az ügyletben.