Plágiumvád miatt hullanak a norvég miniszterek, idén már a második mondott le

külföld
április 12., 13:06

Lemondott pénteken Norvégia egészségügyi minisztere. Ő idén már a második norvég kormánytag, aki plágiumvád miatt mondott le a tisztségérő - írja az AP. Ingvild Kjerkol egy nappal azután mondott le, hogy az észak-norvégiai Nord Egyetem megvizsgálta Kjerkol 2021-es diplomamunkáját, és arra a következtetésre jutottak, hogy „nem elhanyagolható mennyiségben tartalmaz plágiumot”.

Kjerkollal közös sajtótájékoztatóján Jonas Gahr Störe miniszterelnök elmondta, a vizsgálat a plágium szándékosságát is megállapította, ezért a kormány arra a következtetésre jutott, hogy Kjerkolnak le kell mondania.

Ingvild Kjerkol a második norvég miniszter, aki plágiumvád miatt mond le
photo_camera Ingvild Kjerkol a második norvég miniszter, aki plágiumvád miatt mond le Fotó: CORNELIUS POPPE/AFP

Maga Kjerkol azt mondta, sem neki, sem szerzőtársának nem volt szándékában mások munkáját lemásolnia. "Bár fáj, hogy nem hisznek nekünk, el kell fogadnunk, hogy az egyetem más véleményen van" - jelentette ki.

Januárban a kutatásért és felsőoktatásért felelős norvég miniszter, Sandra Borch mondott le tisztségéről, akinek esete sokkal pikánsabb a mostaninál. Borch ugyanis nagyon komolyan vette a plágium elleni harcot, olyannyira, hogy egy diák ügyét egészen a legfelsőbb bíróságig vitte. Az eset egy diákban olyan felháborodást keltett, hogy megvizsgálta Borch diplomamunkáját, és egyebek mellett olyan helyesírási hibákat is bemutatott, amik teljesen megegyeztek egy másik szakdolgozat hibáival.

A norvég E24 újság is megvizsgálta a dokumentumot, és arra jutott, hogy Borch a szakdolgozat 20 százalékát 6 másik tudományos munkából másolta át.