Tizenévesek terveztek terrortámadást késekkel és Molotov-koktélokkal Németországban

külföld
április 13., 13:22

Négy fiatalkorút tartóztattak le Németországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista támadást terveztek – írja az AP. A gyanúsítottak közül hárman – egy 15 éves fiú és lány, illetve egy 16 éves lány – a nyugati Észak-Rajna-Vesztfália tartományból származnak. A düsseldorfi városi ügyész szerint a bíróság húsvét hétvégén adta ki ellenük az elfogatóparancsot. A negyedik gyanúsítottat, egy 16 éves fiút a délnyugati Baden-Württemberg államban tartóztatták le a dpa német hírügynökség szerint.

Az ügyészség közleménye szerint a Nyugat-Németországban letartóztatott három személyt azzal gyanúsítják, hogy iszlamista indíttatású terrortámadás végrehajtására készültek. Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy ezek a tervek mennyire voltak előrehaladottak és kidolgozottak. A vádemelésig biztosan őrizetben is maradnak.

Az egyik lány az Iszlám Államhoz szeretett volna csatlakozni
photo_camera Az egyik lány az Iszlám Államhoz szeretett volna csatlakozni Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A nyomozást a 16 éves lány feltételezett terve miatt indították, amely szerint a lány elhagyta volna Németországot, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Ráadásul apja már korábban is hatóságok látóterében volt terrorizmus finanszírozás gyanújával.

A német Bild szerint a fiatalok templomokban és rendőrörsökön hajtottak volna végre támadásokat késekkel, Molotov-koktélokkal, de bárokat és sportklubokat is potenciális célpontnak tartottak. A lehetséges helyszínek között Düsseldorf, Dortmund és Köln szerepelt.