A pilóta rosszulléte miatt zuhanhatott le szombaton a sportrepülőgép Martonvásárnál

baleset
április 15., 12:39

A Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálja a szombati, két halálos áldozatot követelő repülőgép-baleset körülményeit – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

A HA-PET lajstromjelű Extra 330L típusú repülőgép két fővel a fedélzeten 9:30-kor szállt fel a tököli repülőtérről. A repülőgép 3 perc múlva érkezett a Martonvásár és Ráckeresztúr közötti gyakorló légtérbe, ahol pár perces repülés után közel függőleges helyzetben, nagy sebességgel a földnek csapódott. A pilóta és utasa a helyszínen életét vesztette, a légi jármű megsemmisült.

photo_camera Fotó: police.hu

A KBSZ balesetvizsgálói a helyszínelésen feltárták, és beazonosították a repülőgép fő darabjait, illetve a repülőgép kormányfelületeit. A helyszínen fellelt akciókamera által rögzített fájlokat a KBSZ szakemberei a hétvégén helyreállították. A felvétel alapján a repülés 8. percében a pilótánál feltételezhetően rosszullétre utaló jel mutatkozott, ami után a rögzített felvétel végéig „a repülőgép vezetetlen repülési jelleget mutat” – írja a minisztérium.

A KBSZ a rendőrség és a légügyi hatóság szakembereivel részletes szemlén vizsgálja a műszaki meghibásodás lehetőségét.

Magyarország 2022-es légijárműlajstroma szerint Magyari József, a korábbi szingapúri konzul tulajdonában volt a lezuhant sportrepülő.