Aki június 9-én külföldön lesz, és átjelentkezik, csak az EP-választáson szavazhat, az önkormányzatin nem

választás
április 15., 19:29

Csak az európai parlamenti választáson szavazhat az, aki június 9-én külföldön lesz, és átjelentkezik, az önkormányzati választáson nem lesz lehetősége szavazni – írja az RTL.

A Nemzeti Választási Iroda közölte: „Az önkormányzati választáson átjelentkezéssel csak Magyarország területén, a 2024. február 11-ig létesített tartózkodási hely szerinti szavazókörben lehet szavazni.” Szerintük kivitelezhetetlen lenne a sokféle szavazólap eljuttatása a külképviseletekre, a TASZ jogásza szerint viszont ezzel joghátrányba kerül az, aki külföldön szavazna.

Elkezdik a levélszavazatok feldolgozását a Nemzeti Választási Iroda budapesti székházában 2022. április 3-án.
photo_camera Elkezdik a levélszavazatok feldolgozását a Nemzeti Választási Iroda budapesti székházában 2022. április 3-án. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Egyébként ez nem új dolog, önkormányzati választáson sosem volt külképviseleti szavazás, csak az országgyűlési és az EP-választáson, ott is csak azóta, hogy 2004-ben beléptünk az EU-ba, előtte ha valaki szavazni akart, akkor itthon kellett lennie – mondta el László Róbert választási szakértő az RTL-nek.