Verekedés tört ki a grúziai parlamentben az ügynöktörvény miatt

külföld
április 15., 14:35

A képviselők összecsaptak a grúziai (georgiai) parlamentben, mivel a kormánypárti törvényhozók a „külföldi ügynökökről” szóló ellentmondásos törvényjavaslatot akarták elfogadtatni. A törvényt nyugati országok bírálták, és belföldön is tiltakozásokat váltott ki.

A grúz televízió felvételein látható, amint a szószékről beszélő Mamuka Mdinaradzét, a kormányzó Grúz Álom párt parlamenti frakciójának vezetőjét és a törvényjavaslat egyik atyját, az ellenzéki Aleko Eliszasvili arcon ütötte.

link Forrás

Az incidens több törvényhozó között szélesebb körű verekedést váltott ki, ami időnként előfordul Grúzia gyakran hangoskodó parlamentjében – írja a Guardian. A felvételeken látható, amint Eliszasvilit a parlament épülete előtt tüntetők éljenzéssel fogadják.

A Grúz Álom április elején közölte, hogy 13 hónappal azután, hogy a tiltakozások miatt a terv elvetésére kényszerült, újra be fogja nyújtani a törvényt, ami előírná, hogy a külföldről pénzt elfogadó szervezeteknek külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat, különben pénzbírsággal kell számolniuk.

A törvényjavaslat feszültté tette a kapcsolatokat az EU-val és az USA-val, miután közölték, hogy ellenzik annak elfogadását. Az EU decemberben adta meg Grúziának a tagjelölti státuszt, és azt mondta, hogy a lépés összeegyeztethetetlen a blokk értékeivel.

A Grúz Álom szerint az ország csatlakozni kíván az EU-hoz és a NATO-hoz, miközben elmélyítette kapcsolatait Oroszországgal, és belföldön tekintélyelvűséggel vádolják. A párt szerint a törvényjavaslatra azért van szükség, hogy felvegyék a harcot a külföldiek által erőltetett „álliberális értékek” ellen, és elősegítsék az átláthatóságot.

A grúz kormány közölte, hogy Irakli Kobahidze miniszterelnök megbeszélést folytatott az EU, Nagy-Britannia és az USA nagyköveteivel, és megvitatták a törvénytervezetet. Kobahidze egy nyilatkozatában megvédte a törvénytervezetet, mivel az elősegíti az elszámoltathatóságot, és azt mondta, „nem világos”, hogy a nyugati országok miért ellenzik azt.

A grúz kritikusok a törvényjavaslatot „orosz törvénynek” nevezték, és a Kreml által az oroszországi másként gondolkodók elleni fellépéshez használt jogszabályokhoz hasonlították. Oroszország népszerűtlen Grúziában, mivel Moszkva támogatja a szakadár Abházia és Dél-Oszétia régiót, és 2008-ban rövid háborúban legyőzte Grúziát.

Több száz tüntető gyűlt össze a parlament épülete előtt a civil szervezetek által estére összehívott tömegtüntetés előtt. Miután a törvényhozás jogi bizottságának tagjai – amit a Grúz Álom és szövetségesei ellenőriznek – jóváhagyták a törvényjavaslatot, az első olvasatban kerülhet a parlament elé.

Grúziában októberre esedékesek a választások. A közvélemény-kutatások szerint a Grúz Álom továbbra is a legnépszerűbb párt, de 2020 óta, amikor szűk többséggel győzött, veszített a népszerűségéből. (Guardian)