A tervezettnél sokkal kevesebb kincstárjegyet adott el kedden a magyar állam

gazdaság
április 16., 11:01

Kedden 20 milliárd forint névértékben kínált fel állampapírokat az úgynevezett elsődleges forgalmazóknak az Államadósság Kezelő Központ. A 3 hónapos lejáratú, D240821 sorozatra összesen 21,07 milliárd forintnyi kereslet volt, ami csak látszólag jó, a 6 és 12 hónapos lejáratok aukcióit leszámítva ennél korábban sokkal nagyobb arányú túljegyzések voltak.

Az ÁKK ráadásul végül csak a meghirdetett mennyiség töredékét adta el, mindössze 2,5 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott be, derül ki a Portfolio.hu cikkéből.

Az értékesített kincstárjegyek átlagos hozama így is 6,73 százalék volt. Ez 0,15 százalékponttal magasabb annál az úgynevezett referenciahozamnál, ami hétfőn állapított meg erre a lejáratra az ÁKK (igaz, 5 százalékponttal alacsonyabb, mint amennyiért legutóbb értékesítettek 3 hónapos lejáratú állampapírt). Vagyis összességében kevesebb állampapírt és a tervezettnél rosszabb feltételek között sikerült kedden értékesíteni.

Mindez azzal társul, hogy kedden a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulatban ismét gyengül a forint, délelőtt már 395,5 forint fölött is volt az euró árfolyama, de tartósan a 394,7-395 között mozog az árfolyam. Ennek viszont nem magyar gazdaságból fakadó okai vannak, a dollár általánosságban vége erősödik, elsősorban a geopolitikai kockázatok felerősödése miatt, vagyis a mostani forintgyengülés nem magyarspecifikus – írja a Portfolio.hu.