Nagyszabású elvonással készül az önkormányzati választásokra a kormány, 124 település lesz a vesztese

belföld
április 16., 05:34

Míg tavaly összesen 724 települési önkormányzatnak kellett összesen 237 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetnie, addig 2024-ben 848 önkormányzattól szedné be az állam ezt a lényegében adóként működő hozzájárulást. Ebből idén összesen 310,6 milliárd forint bevételre számítanak, ami azt is jelenti, hogy az egy településre jutó elvonás átlagos összege 327 millióról 366 millióra nő.

link Forrás

A Népszava azt írja: a Pénzügyminisztérium már nem is tagadja, hogy ezt az úgynevezett hozzájárulást „nem osztják vissza közvetlenül a szegény településeknek, hanem egyszerűen beöntik a az állami költségvetésbe, igaz, annak legalább az önkormányzati bugyrába”. Ezt arra hivatkozva állítják, amit Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester adatkérésére válaszolt a PM, miszerint ez a pénz „része az önkormányzati támogatás pénzügyi fedezetének”.

Idén összesen 1178 milliárd forint támogatást kapnak a települések a központi költségvetésből – mint látszik, ennek több mint negyedét más települések zsebéből pakolja át az állam.Niedermüller arra is kíváncsi volt, hogy kik és milyen szinten döntenek arról, mely települések mekkora támogatást kapnak, milyen kritériumok, szempontok alapján születik döntés. Arra is választ várt, van-e lista a támogatásra jogosult településekről, és ha igen, azt szokták-e aktualizálni. A Pénzügyminisztérium (PM) ezekre a kérdésekre semmit sem reagált, írja a lap.

Az önkormányzatok egyenlege mindeközben 2020 óta már harmadszor kerül mínuszba idén. A szektor hiánya 108 milliárd forintra rúg az Európai Uniónak küldött jelentés szerint.