Polt Péter szerint semmi gyanús nincs a szuperkórház projektcégénél, ahonnan Kocsis Máté felesége félmilliós fizetést kapott

üzlet
április 16., 15:42

„Vizsgálták-e, hogy volt-e bármilyen szabálytalanság a március 18-án megszűntnek nyilvánított szuperkórházi projektcégnél?” – kérdezte cikkünkre hivatkozva Vadai Ágnes, a DK parlamenti képviselője Polt Péter legfőbb ügyésztől. Mint azt megírtuk, a kormány december közepén döntött a DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. megszüntetéséről. Történt mindez csupán két hónappal azt követően, hogy nyilvánosságra került: Kocsis Máté felesége igazgatósági tagként havi bruttó 550 ezer (nettó 326 ezer) forintos fizetést vett fel a 2018-as alapítás óta. Ez az eltelt időszakra vetítve akkor nagyjából bruttó 34 millió forintot jelentett. A kormánypárti Megafon tulajdonosa, Kovács István a felügyelőbizottság elnökeként pedig havi fix fizetéseivel bruttó 24 milliót szedett össze ugyanott.

A megszüntetés során nem a klasszikus megoldások egyikével – végelszámolás, felszámolás – élt a kormány, hanem nemes egyszerűséggel beolvadással bepasszírozta a projektcéget az Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft.-be.

Hogy Vadai Ágnes a megszüntetés módjára, netán Kocsis Máté feleségének fizetésére gondolt-e szabálytalanságként, vagy arra, hogy a szuperkórház helyszíneként kinézett telket egy Fidesz-közeli vállalkozótól 4,4 milliárd forintért vette meg a kormány 2017-ben, az nem derül ki a kérdésből.

Dobogó városrészen épült volna meg a Dél-budai Centrumkórház.
photo_camera Dobogó városrészen épült volna meg a Dél-budai Centrumkórház.

Polt Péter szerint azonban nincs itt semmi látnivaló. Válaszában ugyanis rögzítette, hogy a céget érintően „nincs és nem is volt folyamatban büntetőeljárás, törvényességi ellenőrzési jogkörrel pedig az ügyészség a cégek vonatkozásában nem rendelkezik”.

„Bűncselekmény elkövetésére utaló adatot sem a 444.hu hírportálón megjelent idézett cikk, sem pedig képviselői kérdése nem tartalmaz, ezért a kérdést feljelentésként értékelni sem tudtam” – válaszolta Polt Péter.Hozzátette ugyanakkor, hogy az állami tulajdonban lévő cég jogutódja is állami cég lett, tehát minden maradt a nemzeti vagyon része, ellenőrzése pedig az Állami Számvevőszék feladata.

A beolvasztott cég egyébként jelentős vagyonnal rendelkezett: az október 31-i dátummal elkészített vagyonmérleg-tervezet szerint 4,5 milliárd forint értékű ingatlanvagyon volt, a bankszámlán 4,3 milliárd forint pihent, a tőketartaléka 1,1 milliárd forint volt és 13 milliárdos tartozással görgetett maga előtt. Ezt vette át az Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft.

Kiemelt videóink