Trócsányi László, a Károli rektora nem akart alkotmánybíró lenni, erre kapott a nyakába egy kancellárt az egyetemen

oktatás
április 16., 09:38

Átalakította a Károli Gáspár Református Egyetem vezetési struktúráját április 15-ei hatállyal a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa. A kancellári feladatok ellátásával Csáki-Hatalovics Gyula Balázst bízták meg.

Az átalakítás a korábbi rendszer visszaállítása, 2021 és 2022 között ugyanis már hasonló módon működött az egyetem – akkor is Csáki-Hatalovics volt a kancellár –, 2022 februárjában azonban átalakították a struktúrát.

Csáki-Hatalovicsot gazdasági igazgatóvá fokozták le, Trócsányit pedig kinevezték a Károli rektorának. Beiktatásán Balog Zoltán akkori zsinati elnök is jelen volt, és személyesen áldotta meg az új vezetőt.

Balog Zoltán püspök megáldja Trócsányi Lászlót, mint a Károli Gáspár Református Egyetem új rektorát
photo_camera Balog Zoltán püspök megáldja Trócsányi Lászlót mint a Károli Gáspár Református Egyetem új rektorát Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A kancellári rendszer mostani visszaállításával Trócsányi pozíciója kiüresedett. Innentől Csáki-Hatalovics az egyetem alkalmazottainak a munkáltatója, és az oktatási és működési feladatok tekintetében is ő az érdemi döntéshozó.

Ez Trócsányi számára azért lehet különösen kellemetlen, mert március végén épp egyetemi kötelezettségeire hivatkozva utasította el az alkotmánybírói felkérést. A Fidesz a köztársasági elnökké választott Sulyok Tamás helyére jelölte volna a rektort.