Vécépapírra írta a belarusz politikai fogoly, hogy megverték a börtönben

külföld
április 16., 04:30

Börtönből kicsempészett vécépapíron írta meg történetét Kacjarina Novikava, akit politikai fogolyként tartanak fogva Belaruszban. Novikavát gyűlöletkeltésért és a belügyminisztériumi alkalmazottak munkájának akadályozásáért 6 és fél év börtönre ítélték.

Üzenete alapján a 38 éves nőt többször is megverték a börtönben. Azt írta, többek között a fején is megütötték. A verés után romlott az egészségi állapota, de nem kapta meg a szükséges orvosi ellátást. Egyszer leesett emeletes ágyáról, és beütötte fejét egy fapolcba. Ugyan a börtönőrök lefotózták a sérülését, de el már nem látták.

Bár a legtöbb politikai foglyot magánzárkában őrzik, Novikavát a legnagyobb ellenzéki hírportál főszerkesztőjével, a 12 évre ítélt Marina Zolotovával rakták egy cellába. Novikava azt írta, levelei szinte sosem érkeztek meg, a börtönőrök pedig a rajzolást is tiltották számukra.

Belarusz nyugdíjasok és egy rendőr 2020. október 12-én, Minszkben
photo_camera Belarusz nyugdíjasok és egy rendőr 2020. október 12-én, Minszkben Fotó: STRINGER/AFP

Belaruszban Alekszandr Lukasenko elnök 2020-as újraválasztása után kezdődtek tömegtüntetések. A hatóságok kíméletlenül léptek fel az ellenzékiekkel szemben, több mint 35 ezer embert tartóztattak le. Közülük több százan politikai okok miatt már a börtönbüntetésüket töltik.

(via The Guardian)