Jogerős: egy évet kapott felfüggesztve a Fenyő-gyilkossággal összefüggő ügyében az egykori fővárosi főügyész

belföld
április 17., 13:57

A Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság által hivatali visszaélés bűntette miatt egy év – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt volt fellebbviteli főügyész büntetését annyiban változtatta meg, hogy a próbaidőt egy évre enyhítette.

Ihász Sándor volt ügyészt azzal vádolták, hogy a Fenyő-ügy egy korábbi nyomozása alatt „egy érintett védelme érdekében” visszatartott olyan iratokat, amelyek bizonyítékul szolgálhattak volna az eljárásban. A vádlott az ügyészség szerint ezzel megszegte a hivatására vonatkozó szabályokat.

A másodfokú eljárás során a törvényszék arra a következésre jutott, hogy a kerületi bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő ítéletet hozott.

Az eljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2018 áprilisában gyanúsította meg Ihász Sándort. A gyanú szerint Ihász Sándor 2017 októberében – amikor fellebbviteli főügyész volt – hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát ismerősétől, Gyárfás Tamástól, aki azért fordult a főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A KNYF szerint a főügyésznek fel kellett ismernie, hogy a hanganyag leiratában foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a Fenyő-gyilkosság felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére Ihász Sándor – a vád szerint ügyészi kötelességét megszegve – nem adta át a bizonyítékokat a nyomozóhatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta azokat.

Ihász Sándor
photo_camera Ihász Sándor Fotó: ATV

A KNYF 2020 márciusában emelt vádat a tisztségéből időközben felmentett fellebbviteli főügyész ellen hivatali visszaélés miatt.

A vádlott az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerősen 7 év fegyházra ítélte Gyárfás Tamás producert, Portik Tamás életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Fenyő János 1998-as meggyilkolása ügyében. A felbujtó Portik 20 év után, a bűnsegéd Gyárfás a büntetése letöltésének négyötöde után kerülhet feltételesen szabadlábra. A vádlottakat a közügyektől 10-10 évre tiltották el. Az ítélet nem jogerős.

(Forrás: Fővárosi Törvényszék)