Kegyelmi ügy Zimbabwében: több mint 4000 rab kapott amnesztiát

külföld
április 18., 19:21

Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök csütörtöki hatállyal az ország függetlenségi napja alkalmából amnesztiát biztosított több mint 4000 rabnak, köztük több halálraítéltnek is.

Emmerson Mnangagwa 2020. március 17-én.
photo_camera Emmerson Mnangagwa 2020. március 17-én. Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Az elnöki kegyelem – ami már a második ilyen jellegű intézkedés kevesebb mint egy éven belül – főleg nőknek, idős, fiatalkorú, halálos beteg és egykor halálra ítélt raboknak kedvez. Utóbbi személyi kör esetében az a megszorítás, hogy az érintettek büntetését már korábban átváltoztatták életfogytiglani börtönre, illetve a büntetésükből már legalább 20 évet letöltöttek.

A nők és a fiatalkorú rabok, illetve a fogyatékossággal élők esetében a büntetési tétel letöltésének legalább harmada előfeltétele a kegyelemnek. A 60 évesnél idősebb raboknak elég, ha a büntetésük tizedét letöltötték.

Az elnöki amnesztia nem terjed ki bizonyos bűncselekmények elkövetőire, így például a nemi erőszak, rablás, garázdaság, illegális fegyvertartás, embercsempészet, tolvajlás, valamint az elektromos- és a telekommunikációs hálózat elleni vandalizmus elkövetői sem kapnak kegyelmet.

A legalább 10 éve halálsoron lévő rabok büntetését életfogytiglani börtönre változtatták.

Zimbabwéban több mint 60 halálraítéltet tartanak számon.

Mnangagwa legutóbb tavaly májusban adott kegyelmet több mint 4000 fogolynak, hogy ezzel is enyhítse a dél-afrikai ország túlzsúfolt börtöneire nehezedő nyomást. Akkoriban kb. 22 ezren raboskodtak az összesen 17 ezer férőhelyes büntetés-végrehajtási intézetekben. (MTI)