Visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok

időjárás
április 18., 13:20

Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet, és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést – írja a HungaroMet Zrt.

Hétfőről keddre virradó éjszaka erős hidegfront érte el Magyarországot, ami véget vetett a megelőző három hét nyáriasan meleg, sokfelé száraz időjárásának. A hét első felében jellemzően 5-15 mm között alakult a lehullott csapadék, ezzel csökkent a csapadékhiány. A talaj felső 20 cm-es rétege – ami a hétvégére már országszerte kritikusan kiszáradt –, most sokfelé átnedvesedett, és az ország nagy részén a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből.

Jó a termésnek

A HungaroMet azt írja, az őszi vetések még jó állapotban vannak, 2-3 héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, a kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak, mert nem rövidülnek tovább ezek a fejlődési fázisok a szokatlan meleg miatt. A lehűléssel érkezett csapadékra főleg a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának volt égető szüksége. A legtöbb gyümölcsfa már elvirágzott, a terméskezdeményeket és a növekvő termést gyenge fagyok veszélyeztetik a következő éjszakákon.

A hajnali fagy miatt deres növény Nagykanizsa közelében egy legelőn 2017. május 10-én.
photo_camera A hajnali fagy miatt deres növény Nagykanizsa közelében egy legelőn 2017. május 10-én. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az előrejelzés szerint továbbra is változékony, hűvös időre van kilátás. Számottevő, nagy területet érintő csapadék nem valószínű az előttünk álló egy hétben. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek alatt alakul, napközben jellemzően 11-16 fok közé melegszik a levegő, éjszakánként pedig 0-5 fok közé csökken a hőmérséklet, de a szélvédett, fagyzugos helyeken nulla és mínusz 3 fok közé hűlhet a levegő. (MTI)