Megkerülik a szlovákok a Fico-kormányt, lőszerekre gyűjtenek pénzt Ukrajnának

külföld
április 21., 18:46

Mivel az oroszbarátnak tartott Robert Fico megtagadta a fegyverek szállítását Ukrajnának, mintegy 46 ezer adományozó már közel 2,9 millió eurót (jelenlegi árfolyamon több mint 1,1 milliárd forintot gyűjtött össze, hogy a világpiacon tüzérségi lőszert vásároljon a frontra egy speciális program keretén belül – olvasható a Politico cikkében.

„Az első cél 1 millió euró volt, ami igencsak nagy feladatnak tűnt” – mondta Lucia Stasselová, pozsonyi önkormányzati képviselő, aki részt vett a Lőszert Ukrajnának közösségi finanszírozási kezdeményezés elindításában. „A szlovákok hatalmas szolidaritása láttán azonban merünk ennél is nagyobbat álmodni”.

Ukrán katona áll egy szétlőtt épület előtt egy frissen felszabadított donyecki faluban
photo_camera Ukrán katona áll egy szétlőtt épület előtt egy frissen felszabadított donyecki faluban Fotó: ANATOLII STEPANOV/AFP

Az év elején, amikor megrekedt az ukrán ellentámadás, az orosz fél fölényhez jutott a tüzérséget tekintve, az amerikai segélyek pedig fennakadtak a washingtoni politika hálóján, a cseh kormány létrehozott egy platformot, hogy a szövetséges országok adományait összegyűjtsék. Ezzel az volt a cél, hogy elkerüljék egyes országok, például Franciaország bírálatát, amelyek csak állami pénzt akartak felhasználni ilyen célból. Időközben Németország, Belgium, Kanada és Norvégia is csatlakozott már a cseh programhoz. Ez késztette arra a pozsonyi politikusokat és az adományozókat, hogy elindítsák a közösségi finanszírozást.

„Nem fogadjuk el, hogy megtagadják a segélynyújtást egy háború sújtotta szomszédunktól” – írják a Lőszer Ukrajnáért csoport honlapján, ahol tételesen felsorolják az adományokat. Iparági szakértők becslése szerint egy lövedék ára 3500 euró, ami azt jelenti, hogy a kampány már több mint 800 egység költségét fedezi. Az átlagos hozzájárulás 62 euró, és Stasselová szerint a terv az, hogy az adományozókat rávegyék a rendszeres támogatásra.

Szlovénia 1 millió eurót ígért a cseh programnak, Lettország 7 millió eurót, Svédország pedig 30 millió eurót fizetett.